Det innebär en speciell känsla att knäppa på sig längdskidorna och ta de första tagen i den knastrande snön. Den härliga naturen, kanske gemenskapen med någon man tycker om den härliga motionen som man får på köpet. Har du inte varit ute i spåren på länge, kanske är det rent av årets första tur, kan det kännas väldigt trögt. Kan det bero på att du är för dåligt tränad eller har du helt enkelt vallat fel?
Det finns dock en relativt ny uppfinning som är rena rama mirakelmedicinen för vallningsbekymren i spåret. Nämligen att köra på vallningsfria skidor. Tanken på att aldrig mer behöver stå med funderingarna kring vilken vallaburk som ska fram idag får det att lite lätt pirra till i magen. Men hur funkar det egentligen med vallningsfriaskidor?
De vallningsfria skidorna kan i teorin och praktiken diskuteras i oändlighet, i stora drag gör vi det enkelt. För att du ska få likvärdig skidåkning med vallningsfria skidor som med vanliga längdskidor har de vallningsfria skidorna olika lösningar av skinhudar undertill.
Skin är samlingsnamnet på uppfinningen som börjar bli allt mer populärt i skidvärlden. En skida med stighudar i belaget ger naturligt fäste utan valla. De två största fördelarna med skidan är den underhållsfria fästzonen och att samma skida passar i så många fören.
Det finns egentligen inte någon som den vallningsfria skidan inte passar för. Det är helt en personlig fråga utifrån tycke och smak. Det finns ingenting som säger att en motionär bör eller inte bör ha vallningsfritt på samma sätt som det inte finns några rekommendationer att de inte ska användas av eliten eller långloppsåkaren.
Skidan kan upplevas ge lite mer motstånd i höghastighetsglid, framför allt om man har en lite för mjuk skida. Ge det ett par gånger så kommer du in i den nya tekniken.
Vissa personer gillar att kolla väderleken och termometern ordentligt innan det är dags att ge sig ut. Analysera eventuellt väderomslag och hur temperaturen förväntas höjas eller sänkas under dagen. Att välja och vraka bland olika valla för att hitta den som känns bäst just för dagen. För den som inte tycker detta är lika kul är de vallningsfriaskidorna oslagbara. Det sänker ofta tröskeln till att ta sig ut i spåret överhuvudtaget, skidåkningen kanske inte hade blivit av alls på grund av oförmågan att valla inför turen.
Bara för att skidans namn är just vallningsfria betyder det inte att skidan inte kan vallas. Att glidvalla skidan är till och med en rekommendation för att ge skidan så bra glid som möjligt och göra din längdskidåkning till en så härlig upplevelse som möjligt.
Läs mer om hur du ska valla skinskidor.
Vi har dessutom flera produkter som på olika sätt hjälper skinhuden att bibehålla sin funktion, hållbarhet och dessutom minska risken för isbildning. Hur bra du än vårdar skinhudarna slits de med tiden de används och behöver då och då bytas ut. Du kan byta ut hudarna själv och allt eftersom leverantörerna produktutvecklar blir det allt enklare.
Här kan du hitta hela vårt sortiment inom längdåkning.
Att veta hur ett par längdskidor ska vallas är inte lätt. Om det är svårt till och med för landslagets vallningsexperter är det inte konstigt att det kan ge huvudbry även för motionären. Att ha rätt eller fel valla för underlag och temperatur kan för såväl elit som för motionär vara skillnaden på succé och katastrof. Det har forskats, testats och analyserats mycket inom området för att hitta den optimala produkten för att ge bästa glid. Ska man ha klistervalla, burkvalla eller valla med tejp? Inte konstigt att de vallningsfria skidorna blivit så populära!
För den som ännu inte gett sig på de vallningsfria alternativen i skidvärlden har vi en uppsjö av olika typer av valla i vårt sortiment. Har du koll på dina favoriter kan du köpa valla online hos oss, behöver du mer råd och stöttning för din längdskidåkning rekommenderas du att besöka någon av våra butiker. Där får du hjälp att hitta rätt i djungeln av olika skidvalla och hitta den bästa vallan för dig, dina skidor och din skidåkning. Inspireras och få kunskapen från experterna i vår guide Valla som landslaget.
Bakhalt är ett gissel som kan förstöra nöjet när du ger dig ut i längdspåret, frustrationen växer när skidorna halkar runt och du inte får fäste. Lika väl är det trist att inte få svischa fram i utförsbackarna för att glidet är dåligt.
–Skinskidorna ger möjlighet för alla att njuta av längdskidåkning. Nu behöver du inte längre vara vallaguru för att få både bra fäste och bra glid, säger Karl Zeitz på Salomon.
Inte så många av oss behärskar vallandets svåra konst fullt ut. Det finns en uppsjö av vallor för fäste, för glid, för många minusgrader, för få minusgrader, för plusgrader, för nysnö, för gammal snö… Det kräver dessutom utrustning och plats. Att valla är inte bara komplicerat, det tar tid också. De flesta av oss åker ju hellre skidor än står i vallaboden och kämpar.
– Det här är skidan för skidåkare som är trötta på att valla, för åkare som vill ha en skida för alla tillfällen, eller för sportiga nykomlingar som lockas av att längdåkning är en bra träningsform men som inte vill lära sig allt om vallning, säger Karl.
– För mig som är vardagsmotionär med ont om tid är skinskidorna perfekta. Jag kan ha dem i bilen och plocka fram dem och sticka ut och åka en sväng utan förberedelsetid, oavsett före. Jag bor i södra delen av Sverige där föret sällan är stabilt, utan skiftar ofta och inte sällan är spåren isiga. Då är det extra skönt att ha garanterat fäste och slippa krångla med valla och i värsta fall klister. Jag är inte ett dugg intresserad av att lära mig valla, jag vill lägga tiden på att få träning, säger Helena Hansson, heltidsarbetande småbarnsförälder.
– När det är luriga förhållanden och jag ändå vill vara säker på att få ut bra kvalitet på passet, så är skinskidorna ett självklart val. Det är väldigt smidigt att slippa kleta med klister och bara ta skidorna och sticka ut och vara säker på bra fäste. Så jag rekommenderar skinskidor till både elit och speciellt motionärer. Hade jag varit motionär, så hade jag köpt ett par skinskidor och alltid kört på dem –för enkelhetens skull och för att de håller så pass hög nivå, säger Viktor Thor, svensk landslagsåkare.
Skinskidor är som en vanlig längdskida, men där zonen för fästvalla normalt sitter – under bindningen – har istället en remsa med syntetmaterial frästs in. Det funkar på samma sätt som fästvalla: när åkaren trycker ner foten skapas friktion mellan snön och skidan, skidan fäster till i snön och det går att skjuta ifrån med foten.
På bara några år har skinskidorna revolutionerat den klassiska längdskidåkningen. 2014 kom de första moderna skinskidorna ut på marknaden och idag har 7 av 10 par skidor som Intersport säljer skin i fästzonen. Inte så konstigt om vi frågar Karl Zeitz.
– Skinskidorna förenklar skidåkningen utan att du behöver tumma på känslan i åkningen. Skidorna har utvecklats och finns nu i modeller för alla, från nybörjaren till elitåkaren. Olika kategorier av åkare ställer olika krav på sina skidor. Salomon har ett komplett utbud med skinskidor, även för barn vilket gör livet lättare för föräldrar som gärna tar med sig kidsen ut i spåret.
Det viktigaste i valet av din skinskida är att hitta en med rätt spann. Spannet är skidans ”båge” och det som påverkar valet är hur mycket du väger och din åkteknik. Är skidan för hård är den svår att trycka ner och då når inte fästzonen ner i snön ordentligt och fästet blir lidande. Är spannet istället för mjukt kommer fästzonen att ligga emot snön hela tiden när du åker, vilket ger dåligt glid.
För att säkra att du ska få en skida som passar dig, har Salomon utvecklat My Custom Ski sticker.
– Spannet i varje enskild skida är testat på fabriken. Utifrån det anges vem skidan passar för, baserat på åkarens vikt. Med hjälp av stickern på skidan kan personalen i butiken välja en perfekt skida för just dig, berättar Karl Zeitz.
När SMHI:s prognoser svajar, du står i vallaboden med lågfluorburkar i regnbågens alla färger och sekundvisaren tickar. Varken tiden eller förmågan att valla skidorna räcker till. Känner du igen dig? Snart kan dessa våndor för skidåkaren vara över – vallningsfritt kan vara din bästa vän inom kort! Få tipsen och informationen om de vallningsfria skidorna här.
Skin är samlingsnamnet på uppfinningen som börjar bli riktigt het i skidvärlden. En skida med stighudar i belaget som ger naturligt fäste. Fördelen med skidan är den underhållsfria fästzonen och att samma skida passar i så många fören.
Glidvallning rekommenderas då och då, en gång i veckan räcker. Skidan kan upplevas ge lite mer motstånd i höghastighetsglid, framför allt om man har en lite för mjuk skida. På ren blåis kan det också bli svårt att få fast den, men där biter å andra sidan inte klister så bra heller. Spännande utveckling hur som helst!
Är du på jakt efter att köpa ett par nya längdskidor eller ett helt längdskidor-paket som inkluderar stavar och pjäxor är det till oss på Intersport du ska komma. Vi har kunskapen, vi har erfarenheten och vi har skidorna. Som om inte detta vore nog har vi dessutom de tillbehör och den utrustningen du behöver för en tur på skidorna. Här finns allt från längdstavar och ländpjäxor till handskar, mössor, tights och längdskidåkningskläder. Beställ längdskidor, stavar, längdskidorpaket och kläder online på intersport.se eller besök någon av våra butiker.