1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Tips på längdträning, med eller utan snö

Det finns flera sätt att träna längdskidor, oavsett om det är snö eller inte. Vi ger sig bästa råden.

Kille som ska ut och åka längdskidor

Träningstips för längdskidåkning

Så här i vintertid börjar det bli dags att knäppa på sig längdskidorna. Det är nu du på allvar ska ta tag i träningen inför Vasaloppet eller om det är ett annat långlopp som är målet för vintern. Men hur ska jag tänka för att få ut det bästa av min träningstid? Det finns flera sätt att träna för att toppa formen, oavsett om det är snö eller inte.

Träna längd utan snö

Var är snön? Och var är formen? Lugn – det går att komma igång med träningen inför vinterns längdåkning även om det gröna gräset konkurrerar ut det vita guldet. Det viktigaste är att du håller igång, och att du tränar så grennära som möjligt. Har
du en god grundteknik så kommer du
väldigt långt på volymträning på rullskidor samt ett och annat intervallpass i stakmaskinen. Här får du ett gäng goda råd för att komma igång med längdskidåkningen trots snöns frånvaro eller för att bibehålla formen till nästa säsong.

Rullskidsåkning

Att åka rullskidor är den enskilt viktigaste träningsformen under barmarkssäsongen. När det gäller stakning och stakning med frånskjut så är rullskidsåkningen väldigt grennära, speciellt om du åker på lite trögare hjul. Hitta först och främst en skida som passar din åkförmåga. Hjulbredd och rullskidans stomme skapar olika rullskidor för olika sorters åkare. Eftersom det är svårt att bromsa på rullskidor är det en bra idé att ligga steget före medtrafikanterna och att välja sträckor där du känner till terrängen. Tänk sedan på att bromsa innan du får upp farten, eller investera i en broms till dina rullskidor.

Löpning och skidgång

Löpning och skidgång är utmärkta träningsformer som du gärna får klämma in i din träningsmix. Löpningen är ju självklar medan skidgång kanske inte känns lika naturlig för alla. Gå eller spring uppför med hjälp av stavar – perfekt för konditionen och det ger dig dessutom en stor fördel när du ska ta dig uppför alla backar som stundar under säsongen.

Träna på gymmet

Det räcker inte att nöta mil efter mil på rullskidorna eller stånga dig svettig i stakmaskinen. Det är viktigt att du varierar dig och även tar dig in till gymmet. Grunden till en bra teknik och förmågan att hålla tekniken under längre pass eller lopp ligger i en stark bål. Dessutom är rörligheten och smidighet viktigt för att optimera tekniken. Uthållighetsövningar för bål och ländrygg kombinerat med rörlighetsträning som exempelvis yoga och stretching passar utmärkt för längdåkare. Enbensknäböj - Längdåkning är i stor utsträckning en "enbenssport", du lägger exempelvis över tyngden på ett ben när du diagonalar, skejtar eller åker med frånskjut. Därför passar den här övningen bra. Tänk på att ha god hållning och en stabil position. Undvik att falla utåt eller inåt med knäet, bibehåll stabiliteten genom hela rörelsen så att du inte tappar energi åt sidorna. Vill du utmana lite extra kan du lägga till vikter.

  1. Plankan - En jättepopulär statisk magövning, rulla ut yogamattan eller kör på golvet. Utgå från armhävningsposition genom att ha armbågarna och underarmarna i underlaget. Aktivera de inre magmusklerna genom att dra in naveln mot ryggraden. Undvik för stor svank eller böjd rygg. När du behärskar rörelsen på ett tekniskt korrekt sätt kan du addera några dynamiska övningar, som att lyfta ena armen alternativt den ena foten från marken.
  2. Chins och Pullups - En övning för hela överkroppen - och jobbig som sjutton - som aktiverar stora delar av överkroppen. Viktigt att tänka på är att ha skulderblad och axlar i stabil position. Du kan också ta hjälp av gummiband eller en träningspartner som håller i dina ben. Om man ska orka staka från start till mål så krävs ordentligt med muskelstyrka i överkroppen.
  3. Tricepsdrag - Vasaloppet handlar mycket om stakning. När du stakar aktivierar du magen, latsen och triceps. Träna mycket stakning, både på rullskidor och skidor men även på gymmet. Tänk så skidlikt som möjligt när du genomför denna övning. Lås armbågarna intill tinningarna och jobba framåt - armbågarna ska peka rakt framåt. Ett alternativ kan vara att du kör dips mot soffan eller köksbänken hemma.
  4. Olympisk rörlighet - Sist men absolut inte minst rekommenderas en serie av uppvärmningsövningar i en följd som förbättrar din rörlighet. Perfekt inför ett skidpass, oavsett om du ska på asfalt eller snö. Så rulla höfterna, tänj musklerna och öka rörligheten i kroppen. Du kan träna med egen kroppsvikt eller göra övningar med träningsredskap, till exempel den populära foam rollern eller triggerbollen.

Ländskidåkning i skidtunne

Känslan av att gå på snö samtidigt som det är barmark utanför fönst- ret är svårslagen. Älskar du snö och längdskidåkning är det ju så klart härligt att byta sneakers mot längdpjäxor. Anlita gärna en skid- PT, dels för att finslipa och utveckla tekniken men också för att få hjälp med att variera dina pass och få en bra mix mellan intensitet och volymträning. Skidtunnlar finns idag i Torsby, Göteborg och Gällö i Jämtland.

Stakmaskinen

Allt fler har börjat få upp ögonen för stakmaskinsträning. Det är ett väldigt tidseffektivt träningsredskap. Dessutom handlar långloppen om stakning i högre grad och då blir stakmaskinen ett naturligt redskap. Genom att utmana dig själv i stakmaskinsträning bygger du upp en uthållighetsstyrka i muskulaturen som du använder vid stakning. Du orkar helt enkelt staka med mer tryck under längre tid. En del kan tycka att stakmaskinsträningen blir lite tråkig, och ett sätt att göra den lite roligare är att köra kortare intervaller där du får en direkt respons på hur din intervall gick i jämförelse med intervallen igår eller kanske förra veckan. Ett annat alternativ är att du föreställer dig ett skidspår och simulerar backar och återhämtningssträckor.

Tips inför längdsäsongen

Daniel Tynell har vunnit Vasaloppet tre gånger och har varit på pallen vid ytterligare fyra tillfällen. Se hans tips för såväl fysiska som mentala förutsättningar för längdsäsongen.

Mentalt råd

Tips inför Vasaloppet

Bli bättre på att staka, saxa och svänga

Att åka längdskidor är inte helt enkelt, varken i teorin eller i praktiken. Här ger vi, med hjälp av Erik Wickström, dig lite mer kött på benen för tre av längdskidåkningens viktigaste delar - staka, saxa och svänga.

Tips vid saxning

I branta backar där du inte klarar av att åka diagonalt är det bra att kunna saxa på rätt sätt. Kantställ skidorna lätt och vinkla ut dem som ett smalt v för att få fäste i snön. Arbeta diagonalt med armar och ben och ”spring” framåt och uppåt. Skjut ifrån med både armar och ben för att komma så långt som möjligt på varje tag. Sätt i stavarna i höjd med bindningen knappt tio centimeter utanför skidorna, håll kroppen upprätt och rikta blicken upp mot backen. På det sättet fäster skidorna bättre och det blir lättare att lägga kraften framåt. Låt inte skidorna bilda ett alldeles för brett v, det kan leda till att du trasslar in stavarna i skidorna när du försöker ta långa kliv framåt.

Tips vid stakning

Du ska sätta i stavarna parallellt, låt alltså avståndet mellan vänster och höger hand vara lika stort som avståndet mellan vänster och höger truga. Ett vanligt fel är att tälta, det vill säga att man håller händerna för nära varandra och vinklar stavarna utåt, vilket leder till att trugorna sätts i långt från skidan och kraften framåt begränsas.

Tips vid svängar i hög fart

Vill du göra som proffsen ska du börja i ytterkant och jobba dig inåt i kurvan, ungefär som bilförare gör inom motorsport. Trampa dig runt med små och snabba sidledsförflyttningar. I många svängar bildas med tiden en plogvall, ofta med is innanför. Ser det ut så är det bäst att ta yttersvängen för att undvika isen. Vid kurvtagning på längdskidor gäller inte regeln om tyngden på dalskidan, då ska du istället luta dig inåt och lägga vikten på innerskidan.

Längdutrutsning på Intersport

För dig som ska ge dig ut i längdspåret är viss utrustning nödvändig. På Intersport finns det du behöver för längdspåret, allt från skidor och valla till längdpjäxor och längdstavar. Vi hjälper dig prova ut rätt längdskidor och längdpjäxor eller med tips på vad du ska ha på dig när du åker längdskidor. Välkommen in till någon av våra butiker för att få hjälp och svar på dina frågor eller köp dina längdskidor online på intersport.se