Säker på is
En dag på isen är en bra dag. På långfärdsskridskor, en lång promenad, en scootertur eller för att spela hockey eller pimpla. Oavsett vad du ska hitta på är säkerheten extremt viktig. Några första viktiga tips att ta med dig:
- Var aldrig ute på isen själv, även om det är en is du väl känner till och är van vid kan den skilja sig från en dag till en annan och påverkas av många yttre faktorer.
- Lita inte på att isen är säker för att det är andra som är ute på isen. Ta ditt eget ansvar.
- Ha rätt utrustning: isdubbar, räddningslina och flytväst eller liknande.
- Håll avstånd med de du är ute och åker med. På så sätt går inte alla genom isen samtidigt om olyckan skulle vara framme och ni kan lättare hjälpa varandra.
- Ta det försiktigt och säkerställ isen bit för bit. Med hög fart kan du komma längre ut på den svaga isen snabbt och då kan det vara svårare att ta sig upp.
Är isen säker?
Testa om isen är säker och tillräckligt tjock med hjälp av en isspik. 10 centimeter kärnis är en bra indikation på en säker is och du kan då ge dig ut. Du ser att det är kärnis då den är genomskinlig och väldigt hård i jämförelse med en tunnare is som har en mörkare färg.
Ingen is är helt säker
Kom ihåg att ingen naturis är helt säker, isens tjocklek varierar ofta och en is är sällan lika tjocka över hela området. Temperaturskiftningar, vattenströmmar och andra yttre förutsättningar göra att den förändras. Även om den var säker där du mätte behöver inte betyda att hela isen håller samma kvalitet och tjocklek. Ser du eventuell förändring till exempel partier av snö kan isen vara delvis smält under och därmed för tunn för att orka bära bör du kolla isens tjocklek igen.
Vad gör jag om jag ramlar genom isen?
Går du genom isen ska du använda dina isdubbar som du helst ska vara placerade hög upp runt halsen så att du lätt kommer åt dem. Stick ner dem i sen och hjälp till att simma med benen. När du börjar komma upp på isen ska du inte ställa dig upp med en gång, då ökar risken att du trillar i igen. Fortsätt haka dig fram med isdubbarna liggande tills du nått en plats där det är säkert att stå.
Om en vän går genom isen
Kan inte personen ta sig upp på egen hand får du hjälpa till. Såhär går du tillväga:
- Räddningslina och förlängda armen: På platsen din vän gick igenom isen vet vi att isen är svag, håll därför avstånd. Med hjälp av en räddningslina eller förlängda armen (föremål av flytande karaktär, t.ex. en livboj, som du kan med hjälp av en livboj eller liknande, gärna flytande, föremål).
- Ring 112: Om någon går genom isen, ring 112. Det är alltid det första du ska göra, för även om personen kommer upp kan ambulanspersonal behövas efteråt på grund av skada, chock eller andra hälsoskäl. Du ska alltså alltid ha med dig en mobiltelefon när du är ute på isen, gärna i ett vattentätt fodral eller liknande. Om personen kommer upp innan ambulans är på plats är det du som ska göra första hjälpen och hjärt- och lungräddning om så krävs. Se till att ha uppdaterade kunskaper.
- Påkalla uppmärksamhet: Att påkalla uppmärksamhet från andra i närheten är viktigt. Det är mycket man ska tänka på i stunden och bra att dela med flera. Finnas där för den som gått genom isen, ringa ambulans, hjälpas åt att dra upp personen, möta ambulanspersonal som kanske inte hitta er direkt, eventuellt göra hjärt och lungräddning med mera. För att påkalla uppmärksamhet är det bra att ha med en visselpipa när rösten inte håller eller hörs.
- Behåll lugnet: Att försöka hålla lugnet är viktigt, om än väldigt svårt i situationen. Tänk på att din panik kan smita av sig på personen i vattnet vilket gör det svårare för hen att ta sig upp. Väl värt att ha med i åtanke är att en person med vinterkläder förväntas klara sig i det iskalla vattnet i upp till 15 minuter. Det handlar alltså inte om liv och död på ett par minuter även om personen givetvis ska upp så snart som möjligt.