1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Gör dig redo för skidresa

Utrustningen, skydden och kläderna du behöver för din skidresa

Två personer står i skidbacken med skidkläder på sig

Skidåkningens skydd, utrustning och kläder

Att åka skidor är riktigt roligt. Oavsett om du är iväg med familjen och spenderar största delen av tiden i barnbacken eller tar ut svängarna ordentligt i offpisten. För att utvecklas så mycket man bara kan, nå sin fulla potential och hitta den där riktigt goa känslan i skidåkningen krävs bra utrustning som du trivs med. På Intersport hittar du allt du kan tänkas behöva i skidbacken, för dig och familjen. I den här guiden går vi igenom vad du bör tänka på när det kommer till skidkläder, skydd & hjälm samt utrustning.

Skydd i backen

Det går inte att understryka nog hur viktigt det är att vara kittad med rätt skydd. Hjälmen är huvudsaken men även ryggskydd och skidglasögon är viktig skyddsutrustning när man ska testa sina färdigheter i backen.

Skidhjälmen

Att hitta rätt hjälmar till familjen är A och O. Sitter den inte rätt så ger den inte bra skydd ifall en olycka skulle inträffa. Testa den ordentligt! Ta på dig den, justera storleken, knäpp och försök sedan nå tinningen med två fingrar. Når du inte tinningen tack vare att hjälmen spänner åt har du rätt storlek. Tänk också på att en skidhjälm är förbrukad efter en kraftigare smäll eller om den tappats flera gånger, då är det bara att investera i en ny. Läs mer om hur du väljer rätt skidhjälm här.

Ryggskydd

Ryggskydd skyddar ryggen mot smällar och värmer även extra om kroppen. Ryggskyddet ska ses som en självklarhet i utrustningsväg och användas närmast kroppen efter understället. Det finns två alternativ när det kommer till ryggskydd, ett skal eller en väst. Det sistnämnda är mer stretch i och gör att du kan röra dig lite smidigare i backen. Ett ryggskydd får inte vara för stort, för att skapa så mycket komfort som möjligt bör du testa ryggskyddet ordentligt. Skyddet ska sluta strax ovanför svanskotan och om du böjer huvudet bakåt ska nacken inte ta i, då är ryggskyddet för stort. Läs mer om att hitta rätt ryggskydd här.

Skidglasögon och goggles

Att kunna se bra i backen är en förutsättning för att åka och för att minska risken för olyckor. När du väljer glasögon och goggles ska du därför välja utefter vilket det aktuella vädret är. Solsken kräver en mörk lins som släpper in mindre ljus. Vid växlande molnighet behövs en lins som funkar i olika typer av väder. Och vid snöfall eller mulet behövs en kontrasthöjande lins som framhäver konturer i snön. Läs mer om du väljer rätt skidglasögon här.

Utrustning på skidresan

För att ge sig ut i skidbacken är det lite att tänka på. Här går vi igenom vad du ska tänka på vid val av pjäxor, skidor och stavar.

Skidor

Om du ska hyra skidor på plats eller köpa skidor är såklart inget vi kan svara på. Att fundera över hur mycket du åker är en bra start. Bestämmer du dig för att köpa ett par skidor är nästa fråga var du förväntas åka mest och vilken nivå du ligger på. Få handfasta tips i guiden hur väljer man rätt slalomskidor.

Snowboard

Precis som när du ska köpa skidor finns det en mängd olika snowboards att välja på. För olika nivåer på snowboardåkaren, för olika åkmöjligheter, i olika design och flera olika prisklasser. Att, precis som vi skidköp, utgå ifrån hur mycket du ska åka och vart du främst ska åka är en bra utgångspunkt.

Pjäxor

Att hitta ett par pjäxor som verkligen är sköna är inte lätt, men ack så viktigt. På Intersport utgår vi från fem steg för att säkerställa att vi hittar rätt pjäxor för dig eller dina barn. Kom in i en alpinbutik och få hjälp att hitta rätt eller ta med de pjäxor du köpt online till valfri alpinbutik för att säkerställa att de är rätt för dig. I våra butiker kan du även gjuta sulor till dina pjäxor. När det talas om pjäxor är flex, hur mycket kan skalet följa med, en viktig parameter. Välj en mjukare flex om du inte väger så mycket eller är nybörjare i backen och en hårdare flex med mer stöd om du är en tyngre åkare eller åker på avancerad nivå. Läs mer om att hitta rätt pjäxa här.

Stavar

När vi lär oss åka skidor gör vi det ofta utan stavar för att hitta balansen och tyngdpunkten och för att fokusera på skidåkningen. Efter ett tag kan det dock vara skönt att ha med si stavarna i backen, från cirka åtta år är en bra grundregel. Vad ska en då tänka på när det kommer till val av stavar?

Kläder för skidbacken

Vad som är rätt eller fel när det gäller stil och färger i skidbacken är förstås något personligt. Ska man följa trendkartorna kan man hitta både färgstarkt, lite mer jordnära eller sobert svart, vitt och monokromt. Det viktigaste att tänka på är såklart att välja rätt plagg för sitt behov.

  1. Principen som fortfarande gäller: Lager på lager
    Grunden för att ha det komfortabelt i skidbacken är att hålla sig torr. Börja därför inifrån med att välja ett bra underställ som har som uppgift att hålla borta fukt genom att absorbera och få bort svett från huden. Över understället väljer man en tröja i funktionsmaterial som värmer och även kan transportera bort fukt. Är det kallare kan man välja en värmande tröja med vadderade partier eller en lätt dunjacka, s k ”liners". Som yttre lager har man sina skyddande vind- och vattentäta skidkläder. Det allra vanligaste misstaget är att man byter ut något av lagren till bomullsplagg. En t-shirt eller sweatshirt i bomull har förmåga att snabbt dra åt sig fukt, kyla ner kroppen – och därmed förstöra en skiddag.
  2. Ska man välja skalplagg eller vadderat?Fundera först på var, när och hur du kommer att åka skidor. Åker man skidor hela säsongen, kanske till olika skidorter med olika förhållanden, så är skalplagg klokaste valet. Skalplagg är de mest mångsidiga och flexibla eftersom man kan variera med olika lager undertill, utifrån de förhållanden som råder. Åker man en eller ett par veckor om året, under ganska normala förhållanden, är vadderade skidplagg det mest komfortabla och praktiska valet. De kombinerar egenskaperna med att ge skydd mot vatten och vind, andas ut överskottsfukt och att isolera mot kyla. En annan fördel med en vadderad skidjacka är att den också kan funka fint som en vanlig vinterjacka under övriga vintern.
  3. Avancerade funktionsmaterial som skyddar och andas
    Välj skidkläder som är vattentäta i kombination med goda andningsegenskaper. Dagens avancerade funktionsmaterial har membran eller coatings, dvs skikt som gör plaggen vattentäta samtidigt som de effektivt kan ventilera ut överskottsfukt. Metoden man använder för att mäta tätheten i materialet görs med s k vattenpelare, i laboratorium. Ju högre siffra i millimeter, desto tätare är materialet. Material med en vattenpelare på över 10.000 mm kan ses som ett riktmärke för bra material som håller åkaren torr hela dagen i backen, även vid regn eller snö. Se även till att de skidplagg du köper är fria från miljöskadlig ytbehandling med s k fluorkarboner.
  4. Stretch är självklart!
    Trenden tydlig; materialen blir lättare, tystare och mer följsamma – med bibehållen prestanda när det gäller andningsegenskaper och vattentäthet. Lösningen är stretch, och i dagens avancerade funktionsmaterial börjar det bli mer regel än undantag med de efterfrågade stretch-egenskaperna. Fördelarna är många: Plaggen sitter bättre, rörelsefriheten ökar och skidåkningen blir helt enkelt bekvämare.
  5. Underställ i ull vs syntet
    Att veta vilket underställ du ska välja är inte helt lätt. Utbudet är stort och olika material är inte alltid helt lätta att urskilja fördelarna med. Mest troligt är att du väljer mellan ett underställ i ull eller ett i syntet. Utgå hur länge du ska vara ute, din kroppstemperatur, hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga på ditt underställ och vilken typ av aktivitet du ska ägna dig åt på skidsemestern. Polyester är för den högintensiva skidåkaren som höjer pulsen och temperaturen medan ett ullunderställ passar för den som inte får upp temperatur och puls och dessutom ofta brukar frysa i backen eller spåret.

En liten checklista:

Säkerhet i skidbacken

Säkerheten kan inte understrykas nog när det kommer till skidåkning, både i pisten men framför allt för den som åker off piste. Att hålla koll på lavinrisk, ha kunskapen om tidiga tecken på laviner och dessutom veta hur man ska agera om det skulle inträffa en lavin. Här gäller det att inte vara dumdristig, är du osäker på dagens väderförhållanden eller andra eventuella risker är det alltid bättre att strunta i att ge sig upp på de högsta topparna utanför skidsystemen. Ytterligare att tänka på är de vanliga skyddsåtgärderna som är precis desamma som i de pistade backarna, glöm inte skidhjälm, ryggskydd och skidglasögon.

Skidresan börjar på Intersport

Intersport har sålt kläder och utrustning för alpin skidåkning sedan 1968. Vi vet vad som gör en bra skidupplevelse. Med massor av kunskap, bra service och koll på säkerheten har vi allt du behöver.