Den roliga sporten med högt tempo och härlig gemenskap, där bollarna swishar i kapp med tiden som fullständigt springer i väg. Här snackar vi riktigt kul träning! Här kommer ett gäng tips till den som vill prova på padel:
Egentligen behöver du inte så mycket de första gångerna du spelar; racket och bollar går ofta att hyra och ett par vanliga träningsskor och träningskläder räcker de första gångerna. Allt eftersom du kommer in i är det väl värt att investera i riktiga padelskor och köpa ett eget padelracket. Även padelkläder är utformade för att passa spelet på ett optimalt sätt, med maximal rörelsefrihet och fickor för bollar med mera.
Bollen är mycket lik en klassisk tennisboll, många använder vanliga tennisbollar länge och som nybörjare märker du mest troligt ingen skillnad på en padelboll och en tennisboll. När du kommer upp ett par nivåer som bolltrycket skiljer sig vilket också är ett krav på professionell nivå.
Ett padelracket är unikt och liknar inte de andra racketsporterna och finns i tre olika modeller; droppformad, diamantformad och rund. För att veta vad du ska tänka på när du köper padelracket kan du ta del av vår Köpguide om padelracket. Är du mer sugen på en annan racketsport kan du läsa vår pingisguide eller tennisguide.
Padeltennis är som en blandning mellan tennis och squash, banan liknar tennisens men de höga väggarna som är en del av spelet kommer från squashen. Du inleder spelet med en serve med målet att ta dig över nätet i en diagonal linje med träff i rutan vid motståndarens snett emot dig. Serven görs med ett underarmsslag och efter en studs i marken. När spelet är igång får bollen både studsa innan tillslag eller tas på volley, det som skiljer mycket från tennisen är att du i padel då även får användarna väggarna. Efter en studs i marken kan den studsa i väggen för att därefter slås över till motståndaren igen, dock måste bollen ha studsat i marken innan den tar i väggen (annars är den ute). Ett spel pågår tills dess att bollen studsar två gånger på samma sida, att den går i nät eller att den tar i väggen före studs.
Poängen i padel räknas på samma sätt som i tennis där 6 game blir ett set med en vanlig utgång om bäst av tre. Ni räknar 15, 30, 40 - game! Ditt lag ges poäng om:
När du spelat padel ett tag och vill ta nästa kliv - vad ska du tänka på då? Vi har här med hjälp av en adidas, en av våra padelexperter, svaret på de vanligaste frågorna för att bli bättre på padel. Vi ger dig tips på bästa träningen, utrustningen och grejerna att hålla koll på för att bli bättre på padel.
Det är bra att tänka på att träffa bollen framför kroppen (främre foten vid grundslag) med tyngden på foten som är närmast bollen vid tillslaget. När du övat på detta ett tag kommer du se stor skillnad på dina slag och kontrollen på din bollträff.
Normalt ska en sätta spin på bollen för att ändra tempot på bollen till lägre hastighet. Viktigt att få med rörelseenergin från kroppen så att underarmen och handleden kan ha en kort och snabb träff på bollen. Träffen kan ge underskruv, överskruv, sidskruv eller en kombination av sidoskruv med någon av de andra. Padelracket ska träffa bollen mer på sidan än under eller ovansidan på bollen.
Det vanligaste misstaget är att en tar för stora kliv och står för brett mellan fötterna strax innan bollträff. Många börja röra på sig för sent så det måste röra sig väldigt fort när det väl är dags. Det gör att det blir svårt att hinna träffa bollen rent, jobba med små snabba fotrörelser istället.
Det är givetvis väldigt personligt. Men jag skulle säga att in mot hörnen på padelbanan är en av flera bra träffar för att göra det riktigt svårt på spelaren på andra sidan nätet.
Håll blicken på motståndarens rack för att se om det pekar upp eller åt någon sida vid bollträff. Om motståndaren har dålig balans förbered dig på att lägga nästa boll på samma spelare.
Kommunikation. Snacka innan match och under bollarna för att utvärdera. Innan match vad er strategi är och under matchen hur ni kontinuerligt läser spelet och var ni skadar motståndarna bäst. Snacka igenom vad motståndarna gör bra och som får er att ni missa, försök att undvika dessa situationer.
Tänk igenom dina spelstyrkor och svagheter. Har jag en ”bamse-smash” men har svårt och hålla in bollen i det låga spelet eller i volleyn så är det bättre att köpa ett rack som ger mer kontroll för det är missarna som leder till förlust i matcherna. Smashen kan användas ändå men vid mer avvägda tillfällen. Tvärtom om du hat svårt att avgöra bollarna med tryck, men har bra känsla i övriga spelet. Testa ett mer droppformat rack och testa fram hur styvt rack som går att använda utan att tappa känslan i övriga spelet.
Lär mer: Så hittar du rätt padelracket
Här går skolorna lite isär. Har du börjat att byta grepp för olika slag i ditt spel är ett smalt grepp lättar att manövrera, håller du racket neutralt mestadels och har en känsla att racket kan vrida sig i handen vid volley och grundslag kan ett tjockare grepp hjälpa dig. Testa dig fram för att hitta det du gillar bäst.
Förutom racket är padelskorna egentligen den viktigaste padelutrustningen, de hjälper dig mycket på banan. Där är det är viktig att de är anpassade för det underlaget som spelas på för att få så bra grepp som möjligt.
Läs mer: Att tänka på vid köp av padelskor.
För att utvecklas inom padel är nedan punkter smart träning:
Det finns många anledningar att testa på padeltennis. Samla ihop ett kompisgäng om fyra, knyt på dig padelskorna och greppa padelracket - nu kör vi!
Lär mer:
Att tänka på när du väljer padelskor.
Padel är framför allt populär i Spanien och Latinamerika, där det finns tusentals banor och miljontals utövare. Sporten började spelas i Mexico redan på 60-talet och det första världsmästerskapet i padel arrangerades 1992 och har sedan dess spelats vartannat år. Sporten kom till Sverige, i liten skala, redan på slutet av 90-talet vilket är tidigare än vad många tror. Den första padelbanan öppnades först på 2010-talet men sporten har sedan dess ökat enormt på den svenska marknaden.
När du kommit in lite i padelspelandet, och blivit fast vilket du mest troligt blir, är det kul att köpa lite egna grejer. På Intersport får du hjälp med allt från skor och kläder till racket och racketväskor. Av någon av alla experter i butik eller online av våra digitala säljare i chatten.