Sugen på en extra utmaning? Då är du inte ensam; de nya tuffa loppen med hinderbanor lockar varje år tiotusentals att ta sig fram genom eld, lera och elburar. Nu drar Tough Viking-säsongen igång!
Det ska vara glädjefyllt att ta sig runt ett Tough Viking-lopp, berättar grundare och tävlingsdirektör David Klint. Men ”glädje” är väl inte det första man tänker på när man ser de hinder som deltagarna måste ta sig runt för att komma i mål: bassänger med iskallt vatten, åla under taggtråd, 15 meter armgång, en bur med eltrådar med 10 000 volt – och många fler.
– Okej, det är ett tufft lopp. Det ska till och med vara tuffare än man hade räknat med, men det är där glädjen ska komma också: att man får en kick och blir uppfylld av ett ökat självförtroende att ha klarat av det!, säger David Klint.
– Det märks att det har funnits ett sug efter en ny typ av lopp i Sverige. Det är en allsidighet som premieras, vilket kan hänga ihop med det starka intresset för crossfit, fortsätter han.
Det är lite liknande färdigheter det handlar om, för här krävs det att man är en bra löpare samtidigt som man ska vara stark och smidig.
Det är många som tävlar i lag för att kunna hjälpas åt över till exempel det 6 meter höga lodräta hindret. Ett lag måste bestå av minst fyra personer, men någon övre gräns finns inte. Det är ändå alltid de fyra snabbaste tiderna som gäller.
– Det finns lag som består av 20 eller till och med 30 personer. För många av deltagarna är det inte tiden som räknas, utan att de verkligen lyckas ta sig i mål.
Han konstaterar att det är ett lopp för såväl elit som motionärer; alla som vill ha en extra utmaning ska kunna ta sig runt banan. Om ett hinder är för svårt kan man istället göra 30 armhävningar eller burpees och sedan fortsätta vidare runt banan.
Banorna förändras från år till år, och David Klint avslöjar att de inför denna säsong har lagt till en hel del repklättring och andra rephinder. Deltagarna kommer också att få välta traktordäck och överhuvudtaget få utökad svårighetsgrad på en del av de tidigare hindren.
En förutsättning för att kunna prestera maximalt är också att man har rätt typ av utrustning, konstaterar han.
– Man blir blöt snabbt, så man ska se till att ha kläder som inte blir tunga och kalla när de är våta. Det funkar inte med bomullströjor, utan krävs ordentliga funktionskläder.
Många väljer också att ha tunna handskar som underlättar i klätterhindren, och vissa har även knäskydd.
– När det gäller skor är det en smaksak: terrängskor är bra för själva banan, men löparskor är bättre för vissa hinder där det är en fördel med mer friktion.
De allra bästa klarar sig runt banan på mindre än en timme, men en mer normal tid ligger kring två timmar, berättar David Klint.
– Sen finns det en del som kryper i mål efter tre eller fyra timmar, men jag vet att även de känner sig väldigt nöjda med sina prestationer…
Här kan du läsa mer om Tough Viking.
Tävlingsformen har på kort tid gått från okänd till etablerad med riktig höga deltagarsiffror. Och för de som vill och ska springa är det hög tid att både sätta igång träningen men också se till att anmäla sig.
Tidigare år har de tävlande fått krypa under taggtråd, hoppa över eld och ta emot rejäla elstötar - går det att toppa?
– Vi håller just nu att tillsammans med Kustjägarna ta fram några nya tuffa och coola nyheter. Förutom detta kommer vi bland annat ha ett nytt hinder som heter Fire Fighter där deltagarna medan de klättrar över en 6 meter hög konstruktion blir sprutade på med brandslang. Riktig utmanande med andra ord.
– Elhindret är borttaget på våra kortare lopp på Stockholms Stadion och Slottsskogen i Göteborg men finns kvar på Kungliga Djurgården.
– Hindret Fire Fighter kommer bli mäktigt, Thors Strengts ett nytt hinder som testar deltagarnas styrka, A-frame, Horisonel Climb och Combat Crawl kommer alla bli stora, häftiga och utmanande.
Vilket av alla hinder brukar deltagarna underskatta?
– Det är olika men vissa glömmer av att Obstacle Racing även innefattar att springa mellan 8-15 km och inte bara är hinder. En Ok grundkondition rekommenderas. Försök också att inte ramla i vårt stora eldhinder.
Obstace racing är ingen skadefri sport, kan du tipsa om vilken typ av träning jag ska köra inför loppet för att förebygga och minska skaderisken?
– Det bästa är att träna mångsidigt. Själv åker jag nu på vintern mycket längdskidor kombinerat med pass på gymmet. Att springa koncentrerat och ta varje hinder på allvar rekommenderas också varmt.
Inga hinder är omöjliga – eller? Tough Viking marknadsförs som det mest brutala obstacle racet i Sverige och lockar ett stigande antal äventyrslystna motionärer och elitidrottare i hela Skandinavien. Nu på lördag går årets första Tough Viking, i Slottskogen, Göteborg, Här är fyra tuffa hinder i årets Tough Viking. Dessutom berättar vi om varför Intersport satsar på rent vatten i tanken under tävlingen!
David tror sig veta vad som är tjusningen bakom den omsusade tävlingen:
– Attraktionskraften finns antagligen i alla våra riktigt stora och utmanande hinder, som deltagarna på förhand inte kan veta om de kommer att klara av, kombinerat med en fantastisk stämning, säger hjärnan bakom racet.
Kustjägarnas stridsbåt 90 är en unik upplevelse som de flesta vanliga dödliga inte kan uppleva någon annanstans, säger David. Var går gränsen för hur tufft det ”får” vara?
– Hindren ska vara riktigt tuffa, utmanande och stora men inte direkt farliga. Där går gränsen. Vad som är farligt är dock en definitionsfråga.
Vilka färdigheter bör man ha för att bli bra på obstacle race?
– Man ska tänka ”stark och snabb” när man tränar. Kombinera konditionsträning med styrka. Styrka i överkroppen är viktigt om man vill klara våra hinder som armgång, repklättring och romerska ringar. På detta ska man ju sedan springa mellan åtta och 15 kilometer, ofta i utmanande terräng.
1. Rampage. Spring över världens högsta springramp. Detta är mycket utmanande och här behövs ofta bra teamarbete.
2. Superslide. Åk kana utför en hög och snabb vattenslide. Avsluta med att flyga ut i en sjö.
3. Kustjägaren. Simma ut till och klättra över Kustjägarnas stridsbåt 90.
4. Reebok 10 000 volt. Spring igenom en 15 meter lång stålbur med 1 000 elvajrar. För de som inte vill eller vågar finns alltid alternative att göra 30 stycken push ups istället.
Hör Mårten Nylén, välkänd tränare och hälsoutvecklare, om hans syn på loppet. Han ger också sina bästa tips till andra som tar sig an Tough Viking.
Hur kom det sig att du ville testa på Tough Viking?
– Jag fick ett mejl från min vän och klient Petter att jag var anmäld, och att jag skulle springa loppet någon dag senare. Jag gillar både utmaningar och hinderbanor.
Tough Viking marknadsför sig som det mest brutala obstacle racet i Norden. Var det så ”brutalt” som du trodde?
– Nej. Jag är expertkommentator och programledare i Ninja Warrior så jag vet att det finns mycket värre, haha. Men det hänger samtidigt på hur hårt och snabbt man vill ta sig igenom.
Vad var häftigast med upplevelsen?
– Gemenskapen och jag gillar att man jobbar med kroppens funktionalitet
Avslutningsvis berättar grundaren David om hans tanke kring varför så många vill utsätta sig för de påfrestningar som ett Tough Viking-lopp innebär?
– För att det är så fantastiskt roligt. Många tävlar också i lag vilket gör upplevelsen ännu större. Efter målgång garanterar jag att man känner sig som en starkare människa sugen på nya utmaningar, avslutar han.