Klä dig rätt oavsett väder
Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Men vad är då bra kläder? Vi hjälper dig med vad du ska tänka på när du väljer ytterkläder för alla väder. Regn på tvären, iskallt, en del solglimtar, hård motvind och varmt och kallt om vartannat. Då krävs riktigt bra plagg och prylar för snabba omställningar. Jackor för att stå och heja vid sidlinjen när det biter i, men också tunnare när vädret slår om. Vi guidar dig att klä dig oavsett väder.
Vattentäta jackor
När det härliga regnet öser ner är det vattentäta plagg som gäller! Vad ska vi då tänka på när vi väljer regnjacka?
Funktionsmaterial
För den som aktiverar sig, till exempel promenerar eller cyklar är det en regnjacka med membran du ska gå på. Då släpps den överflödiga värmen ut och du undviker att bli för varm.
Tejpade sömmar
På en regnjacka är svetsade eller tejpade sömmar en god idé. Detta innebär att sömmarna är skyddade från regn så att inte vattnet tar sig igenom de små hålen som blir när plagget sys.
Vattenpelare
Vattenpelare är måttet i mm som anges är en indikation på hur vattentätt plagget är. Minst 2000 mm krävs för att plagget ska få kallas vattentätt, ofta har plaggen över 10 000 mm och är då än tåligare mot regnet.
Vindtät
När regnet öser ner är det inte helt ovanligt att det också blåser en del. Att se efter så att regnjackan även är vindtät är alltså en god idé.
Galon / PU
Ska du inte aktivera dig i särskilt hög grad kan du också välja galon eller PU. Ett material som är helt vattentät men saknar andningsfunktion. En regnkappa i galon är till exempel ett bra alternativ om du ska transportera dig till och från jobbet en kort sträcka eller se på barnens fotbollsmatch.
Övriga smarta funktioner:
- Resår i ärmslut och nederkant ger extra skydd mot vinden.
- Ventilationsmöjligheter ger dig möjligheten att justera överskottsvärme och gör dig mer behagligt varm.
- En bra huva som håller regnet ute, gärna med flera justeringsmöjligheter för att skapa perfekt passform.
- Reflekterande detaljer för ökad synlighet är a och o i mörkret.
- Smarta fickor både på utsida och insida. Tänk på att fickor med dragkedja ger mer säkerhet!
- Förböjda armar ger ökad rörlighet och komfort.
(58)
2599 kr1950 kr med erbjudande*
(157)
3999 kr3000 kr med erbjudande*
(157)
3999 kr3000 kr med erbjudande*
(58)
2599 kr1950 kr med erbjudande*
2099 kr1575 kr med erbjudande*
(40)
1499 kr1125 kr med erbjudande*
(303)
549 kr412 kr med erbjudande*
(14)
899 kr675 kr med erbjudande*
1299 kr975 kr med erbjudande*
(58)
2599 kr1950 kr med erbjudande*
(58)
2599 kr1950 kr med erbjudande*
(45)
1299 kr975 kr med erbjudande*
(70)
2199 kr1650 kr med erbjudande*
(45)
1299 kr975 kr med erbjudande*
2899 kr2175 kr med erbjudande*
Vindtäta jackor
För att behålla komforten och den behagliga temperaturen när det blåser ute ska du välja vindtäta kläder, som en vindjacka eller skaljacka. Oavsett vad termometern visar gör vinden att det upplevs betydligt kallare.
Vindtätt membran
En jacka med vindtätt membran håller inte nödvändigtvis regnet borta. Fokus här är att skydda från vinden samtidigt som överskottsvärme kan ta sig från kroppen och du kan erhålla en skön komfort.
Kallt med vindjacka
För ytterligare värme kan du komplettera ditt vinplagg, som i sig själv ofta inte värmer så mycket. Med en väst eller eller ett hybridplagg får du extra vaddering och skydd mot vinden där du är som mest känslig.
Smidighet
En vindjacka eller skaljacka är ofta ett mycket smidigt alternativ. Lätt och ledigt att röra sig med hög komfort för dina utomhusaktiviteter och i den aktiva vardagen. Ofta är vindjackan enkel att packa ihop och passar därför perfekt för den på resande fot eller som ett extra plagg att ha med i väskan. Har jackan en medföljande packpåse? Då blir det än smidigare att göra den kompakt och ha med i packningen.
Fler smarta tips och funktioner:
- En huva med justeringsmöjligheter ger bra passform och sitter där den ska i vinden.
- Har jackan ingen huva ger en hög krage, gärna med justeringsmöjlighet, skönt skydd.
- Då vindjackan inte primärt är vattentät är snabbtorkande material att föredra.
- Reflekterande detaljer gör att du syns bättre i mörkret.
- Smart med fickor, både på ut- och insida. Gärna som går att stänga med dragkedja för mer säkerhet!
- Resår i ärmslut och nederkant skyddar lite extra mot kyliga vindar.
(58)
2599 kr1950 kr med erbjudande*
(13)
2199 kr1650 kr med erbjudande*
(157)
3999 kr3000 kr med erbjudande*
(157)
3999 kr3000 kr med erbjudande*
(58)
2599 kr1950 kr med erbjudande*
2099 kr1575 kr med erbjudande*
(58)
2599 kr1950 kr med erbjudande*
(58)
2599 kr1950 kr med erbjudande*
(70)
2199 kr1650 kr med erbjudande*
2899 kr2175 kr med erbjudande*
2199 kr1650 kr med erbjudande*
2199 kr1650 kr med erbjudande*
(3)
999 kr750 kr med erbjudande*
1699 kr1275 kr med erbjudande*
Värmande jackor
Här är ett gäng punkter att hålla koll på när du vill köpa en riktigt varm jacka. För att hålla värmen är det viktigt att utgå från vad du ska göra, vad det är för väder och din kroppstemperatur.
Jackans längd
Beroende på din stil och ditt behov av värme är även längden bra att hålla koll på. En generell princip man kan tänka på är att ju längre jacka desto mer värme. Givetvis stämmer inte det om du jämför en tunn jacka som sträcker sig till knäna med en kortare dunjacka. Men om du jämför jackor med liknande isolering är längden en bra indikation på dess värmande effekt.
Yttermaterial
För att hålla värmen under längre tid är jackans yttermaterial en viktig komponent. Kommer det lite snö eller regn som jackan inte kan stå emot blir du snabbt blöt och därefter kall. En jacka med vattenpelare runt 5000 mm eller mer är en bra start, har jackan även tejpade sömmar har du kommit ytterligare en bra bit på väg för att erhålla bra skydd mot väta.
Stoppning, dun eller syntet?
Olika sorters fyllning passar olika väderförhållanden. Fundera hur mycket din jacka behöver utstå innan du väljer vilken jacka du ska köpa.
Dun passar perfekt för dig som vistas i kalla temperaturer men som samtidigt inte vill ha en för stor jacka. Dun är den varmaste stoppning, dunfyllning ger mest värme i förhållande till vikt men isolerar sämre när det blir fuktigt. Dessutom har dun bättre andningsförmåga än syntetisk stoppning. Däremot är dun känsligt för tvätt och blir sämre ju mer det tvättas. Om du inte vill lämna in din dunjacka till kemtvätten gäller det att följa instruktionerna - se våra tvättråd för jackor här.
I dag finns många varianter av syntetfyllning där många har motsvarande egenskaper som dunstoppning, dock klarar de inte samma extrema kyla som dun gör. Till skillnad från dunfyllning klarar syntetfyllning fukt utan att isoleringsförmågan sjunker.
Detaljer att hålla koll på:
- En dragkedja som går högt upp i kragen kan ge ordentligt skydd för vind eller nederbörd.
- Huvan är värmande men kan också vara i vägen om jackan är tänkt att användas som lager två.
- Sköna muddar i halslinningen, i nederkant och vid ärmsluten skyddar från kyla.
- Reflekterande detaljer för ökad synlighet!
- Ventilationsmöjligheter ger flexibilitet och hindrar dig från att bli för varm.
(367)
1199 kr900 kr med erbjudande*
(103)
799 krExkluderad från rabatter
(119)
3499 kr2625 kr med erbjudande*
(252)
3499 kr2625 kr med erbjudande*
(11)
1899 kr1425 kr med erbjudande*
(119)
3499 kr2625 kr med erbjudande*
5 tips för att slippa frysa
När man köper en höstjacka eller vinterjacka är det flera delar att ta hänsyn till. Man vill ofta båda att jackan ska vara varm, funktionell och snygg. Visst går det att få alla tre komponenter i en och samma jacka, lite beroende på stil och önskemål. Oftast är det dock ganska svårt. För att komma undan problemet gäller det att mixa funktion och mode, något som kan göras på flera olika sätt och vara olika mycket framträdande beroende på. Det man ofta landar i är att det helt enkelt blir för kallt. Oavsett om du har en designad ullkappa eller en snygg och tekniskt avancerad skaljacka kommer du mest troligt frysa när den riktiga vintern slår till. Då har vi de bästa tipsen för att hålla dig varm.
- Väst under: För den med en mer dressad och uppklädd stil kan vintern ställa till problem då ytterplaggen som indikerar stilen ofta inte är det mest funktionella eller värmande plaggen. En kappa i fuskpäls, en trenchcoat eller en ullkappa är tyvärr inte de bästa plaggen ur alla hänseenden, även om det är riktigt snyggt.
- Accessoarer: En härlig mössa, goa vantar eller en skön halsduk kan verkligen piffa upp vilken outfit och definiera en stil eller känsla för dagen. Dessutom ger dessa till synes små plagg oväntat med värme. Täppa till så att inte vinden kommer in, slippa bli blöt och kall om händerna eller få den där varma goa känslan över hjässa och öron.
- Tunn dunjacka: Du har köpt en skaljacka som är väldigt snygg och riktigt skön och smidig att ha i skidbacken. När du kommer upp till toppen och vinden är påtaglig känns det inte som att något kan stoppa kylan. Beroende på hur kallt det är just där du befinner dig är både ett ullunderställ, en fleece eller en tunn dunjacka bra alternativ att bära under skaljackan. Det är också smidigt att kunna skala av plagg, alternativt ta med sig och klä på sig, allt eftersom om temperatur och väder varierar under dagen. Et riktigt bra tips för att hålla sig varm i skidbacken!
- Underställ: Med ett underställ kommer du långt, använd hela setet om du ska vara ute en hel dag, eller tröja och byxa var för sig. Under ett par kostymbyxor, lösare jeans eller chinos är det ofta inga problem alls att få plats med ett par underställsbyxor närmast huden. Perfekt sätt att behålla både stilen och värmen!
- Snygga jackor med funktion: Många människor idag behöver dock inte välja mellan olika funktioner och kvaliteter. En trend för hösten och vintern är att välja funktion framför jackans design och i flera fall inte ens behöva välja utan köpa en jacka som har båda. Ett bra exempel är en fluffig tjock dunjacka eller den trendiga puffan. En riktigt varm och skön jacka som samtidigt är väldigt snygg. Detsamma gäller för en klassisk parkas, ofta i slitstarkt och vattentätt yttertyg med värmande foder. Nya modeller, siluetter och detaljer kommer för varje ny säsong, i år är t.ex. parkas med fuskpäls i kragen en fortsatt stor trend. Ytterligare en trend som kombinerar stil med funktion är den tunna dunjackan och lättviktsjackan. I flera färger, längder (du har väl inte missat den långa dunkappan?) och från olika märken är den som gjord för att bli en riktig storfavorit.
Ordlista jackor - vad innebär olika klädesplagg?
- Jackor i GORE-TEX-material kombinerar varaktigt vatten- och vindskydd med optimal andningsförmåga. Det är tåliga produkter som erbjuder bästa möjliga skydd och komfort. Principen i materialet är i korthet att det finns ett GORE-TEX-membran, som är ett extremt tunt lager med mer än 1,4 miljarder porer per kvadratcentimeter. Membranet lamineras mellan stödmaterial i form av ett högpresterande foder och ett yttertyg för att kunna användas i kläder. Det finns även andra liknande membran från andra företag.
- Vindtäta jackor består av tyg som har mycket tät vävnad, material av väldigt tätt liggande trådar som hindrar att luft trycks igenom textilen och gör intrång på kroppsvärmen. Välj en vindtät jacka till exempel när du ska ut på sjön eller upp i bergen där det kan blåsa hårda vindar.
- Vattentäta jackor står emot regnet. Alla sömmar, fickor med mera är tejpade så att inget vatten läcker in. I vilken utsträckning anges i vattenpelare, där till exempel måttet 10 000 mm innebär att plagget har en mycket hög vattenpelare och tål en hel del regn under en lång tid, medan 5 000 mm innebär något mindre tålighet – men plagget är fortfarande vattentätt.
- Vattenavvisande plagg har en ytbehandling som är vattenavvisande och håller lättare regnstänk eller regn under en kortare tid borta. Detta är med andra ord inte plagg att räkna med som ett plagg när det regnar ute och du vill hålla dig torr.
- Galon och PU är ett mycket tåligt material och ett regnplagg i detta material är helt vattentätt och enkelt att spola av. Dock har det inte lika bra andningsförmåga som regnplagg i funktionsmaterial med andningsfunktion.
- En jacka med andningsförmåga håller vattentätt utifrån men har en god andningsfunktion inifrån och ut. När ett material andas betyder det att textilen transporterar små svettpartiklar från huden genom textilen utan att släppa igenom till exempel regn vars droppar är större och därmed inte kommer igenom. En jacka med funktioner som andas gör att att du inte blir blöt och därmed kyls ner. Välj ett sådant plagg när du kommer att vara i aktiv rörelse och bli varm samtidigt som det regnar eller finns risk för regn.
- PFC-fri impregnering är en impregnering som är skapad utan kemikalier. Vanligt är att impregnering, som användas för att avvisa smuts och väta, är gjorda av PFC:er, perflourerade ämnen. På Intersport arbetas det aktivt med att samtliga ytterplagg ska vara impregnerade utan dessa ämnen som är svåra för miljön att bryta ner och som dessutom kan vara giftiga.
- En hybridjacka är precis som det låter en hybrid, en blandning. En jacka som kombinerar fördelarna med en klassisk lättviktsjacka och en softshelljacka. Eller som en softshelljacka med en dunväst över, för det är ungefär så den ser ut och känns. Med armar i stretch och paddad fram och baksida. Den är väldigt smidig och skön och värmer där det behövs som mest.
- Lättviktsjackan har blivit mer känd som den tunna dunjackan, även om det är en sanning med modifikation. Visst känns den smidiga jackan som en dunjacka men allt oftare är den vadderad med syntet eller andra dunliknande material. Lättviktsjackan är ett fördelaktigt plagg som både är lätt, varmt och kan funka som ytterplagg eller som extra isolering under en annan jacka.
- Plagg i reflex eller med reflekterande detaljer är a och o för att synas bättre i mörkret. Med reflex syns du av till exempel en bil från upp till 125 meter vilket kan jämföras med endast 20-30 meter för den utan reflex. Att synas i mörkret är en billig livförsäkring både för dig och andra.
- Ett snösäkert plagg innebär att det finns smarta snölås som gör att det inte kommer in snö genom ärm- eller benslut som kyler eller blöter ner. Med genomtänkta detaljer och smarta funktioner är detta en bra symbol att leta efter om du bor längre norrut där snön är oftare förekommen, i skidbacken och nästan ett krav för den som gillar att åka offpist.