Om du tar hand om din utrustning håller den längre, det kan skilja fler år från en välskött till en misskött sovsäck eller tält. Längre hållbarhet gör gott både för plånboken och miljön. Men hur ska man då vårda sin camping- och friluftsutrustning? Vi ger dig råden.
Att tvätta tältet är egentligen en sanning med modifikation, det handlar mer om att rengöra det. Ta bort eventuella fläckar och vädra ur eventuell lukt. Börja med att ta bort stor och synligt smuts som jord, gräs, sand och löv. Därefter kan du gå över det med en fuktig trasa eller spola av tältet med vatten. Behöver ditt tält en mer omfattande genomgång är det en svamp eller trasa och rengöringsmedel som gäller - en tältduk tvättas inte i maskin.
Kom ihåg att rengöra även de mindre delarna, dragkedja och tältpinnar. Tvätta bort jord från skogen eller salt och sand från kusten.
Fukt är ditt tälts värsta fiende, då kommer möglet som ett brev på posten. Vädra och se till att tältet blir helt tort innan du packar ner det igen. När du förvarar det hemma är det att föredra att inte hålla det förslutet i tältpåsen utan att istället på ett luftigare sätt, till exempellätt i hopvikt eller hängande.
Lufta tältet innan det ska användas, då känner du snabbt om tältet börjat utveckla mögel och kan samtidigt kolla att du har alla delar och att de är hela.
Skulle du när du tar upp tältet märka att det är delar som är intakta finns det flera smarta knep för laga ditt tält.
Det första tvättrådet när det kommer till sovsäckar, oavsett om den är gjord i dun eller syntet, är att inte tvätta den. Inte för ofta i alla fall, kanske räcker det med att vädra eller tvätta bort en specifik fläck. Behöver du verkligen tvätta den går det givetvis jättebra. Börja med att läsa tvättråden, de flesta sovsäckar går bra att tvätta i 40 grader med lätt centrifugering och gärna med ett tvättmedel anpassat för materialet. Använd aldrig sköljmedel då det kan skada funktionaliteten i material eller detaljer.
Ett bra tips är att använda ett speciellt lakan anpassat för just sovsäck när du använder den. Då kan du bättre skydda säcken och istället bara tvätta lakanet.
När du ska torka din sovsäck är det viktigt att hålla koll på vilken stoppning det är i den. Har du en sovsäck i syntet kan du välja om du vill torka den i torktumlare eller hängtorka den. En sovsäck i dun ska inte hängtorkas, den mår bäst av att torktumlas på låg värme under lång tid. En dunsäck kan även få tillbaka den luftiga känslan i dunet efteråt, ett bra tips att torktumla den med några tennisbollar för att bättre fördela dunet.
Om du är iväg flera nätter är det en god idé att vädra sovsäcken mellan nätterna eller innan du ska packa ner den igen. vräng den och häng den i ett träd eller lägg den mot solen på en sten eller liknande. När du kommer hem igen, se till att sovsäcken är ordentligt torr innan du lägger undan den efter användning.
Skulle du få en reva eller ett hål i din sovsäck behöver du inte kassera den, laga den! Antingen med hjälp av silvertejp som kan vara en räddare i nöden att packa ner även här. Därefter, när du kommer hem, kan du sy ihop hålet och om du behöver använda en lagningslapp som sys på.
Sovsäcken ska inte förvaras i påsen den packas i, detta då komprimeringen som uppstår på lång tid kan slita på säcken. Då är det bättre att förvara sovsäcken hängandes eller utrullad på golvet, alternativt i en rymligare påse. Vädra din sovsäck innan du förvarar den, gärna utomhus.
Är det kört? Har du helt enkelt haft grejerna för länge och de går inte att lappa och laga längre? Då är du varmt välkommen in till oss för att se dig om efter ny outdoorutrustning. Våra kunniga medarbetare hjälper dig hitta rätt grejer eller ger dig tips för om du vill handla friluftsgrejer online istället. Vi har koll på vad du behöver och inspirerar dig mer än gärna.