Jackan står emot vatten, snöstormar och vindar, men den står också emot en hel del smuts av olika slag. För att jackan ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att vårda den väl och ibland är en tvätt nödvändig. Det kan ge dig och din jacka många extra år vilket är fördelaktigt både för miljön och ekonomin.
Hur ska du då göra för att på bästa sätt behålla jackan i bra skick? Och vad är det som gäller för olika jackor? För att behålla jackans funktioner, utseende och passform är det förts och främst viktigt att noga följa de medföljande tvättråden. Men här har vi lite fler tips oavsett vilken jacka du ska tvätta.
Dunjackan är ofta den jacka som många drar sig för att tvätta. Blir de tunga och med dun som har klumpat ihop sig är det ingen rolig historia. Vissa jackor är mer sköra än andra och yttertyget är olika slitstarkt men att tvätta en dunjacka är oftast inga problem. För att undvika de vanligaste felen ger vi dig fem gyllene regler och tvättråd för dunjacka.
Barnens vinteroveraller känner man hade behövt åka in i tvättmaskinen var och varannan dag. Men att tvätta overaller och många liknande plagg med hög funktion är dock en balansgång. Tvättar man för ofta kan det slita på plaggen samtidigt som smuts i för hög grad kan påverka plaggets funktion att andas.
Barnoveraller ska helst inte hängas för tork i torkskåp utan rekommenderas att torktumlas. Om torkskåpet är det enda alternativet, t.ex. på förskolan, bör det inte skruvas upp på för hög värme utan torkas varsamt och istället under längre tid.
Regnkläder används ofta på cykeln eller i naturen, så att de då blir smutsiga är därför mer en regel än ett undantag. Ofta kan fläckar torkas bort med en trasa eller sköljas av under kranen. Då och då kan det dock krävas en tvätt.
Tänk på att hur din jacka ska tvättas beror på vad det är för typ av jacka och vad den är i för material. En skaljacka, en regnjacka och en jacka med tejpade sömmar har alla olika krav vilket gör det viktigt att läsa och följa jackans tvättråd.
För samtliga jackor gäller det att undvika sköljmedel då detta förstör tygets egenskaper och försämrar dess kvalitet. Ytterligare ett tips är att vända jackan ut och in när den tvättas och se till att dragkedjor är stängda och kardborreband förslutna, precis som på dunjackan.
Material av GORE-TEX® är både vatten- och vindtäta och har en mycket god förmåga att andas. Att tvätta en jacka i GORE-TEX® görs på samma sätt som när du tvättar andra regn- och skaljackor. Men för att jackans skyddande yttertyg ska återta sina funktioner bör den efter tvätt värmas upp. För kläder i GORE-TEX® är det alltså en nödvändighet att torktumla eller använda ett torkskåp. Se också vår guide om impregnering av skor.
Många jackor och andra ytterplagg är impregnerade vid tillverkning i olika grad och på olika sätt. En bra rekommendation är ändå att återimpregnera plaggen efter ett par vändor i tvättmaskinen. Impregnering hjälper plaggen att fortsatt vara vattenavvisande, vindskyddande och stå emot smuts. Det finns i dag en stor mängd olika alternativ för impregnering, t.ex. impregneringsspray och tvättmedel med inkluderande impregneringsfunktioner.
Vid korrekt skötsel av dina kläder ökar du livslängden på dem. Generellt tvättar vi våra plagg för ofta. Även moderna skonsamma tvättmaskiner sliter på våra plagg och det kan i många fall räcka med att hänga ut och vädra plaggen. Behöver du tvättråd för jackor kan du få mer information om det här.
Ibland kan man tänka en extra vända om man egentligen behöver tvätta plagget man stoppar ner i tvättkorgen. Kanske åker det i korgen av bara farten fastän det egentligen inte behövs? Plagget kanske klarar sig en gång till utan en svängom i tvättmaskinen?Bara att ställa frågan gör säkert att antalet tvättar per vecka blir betydligt färre.
Hänger du upp dina träningskläder direkt efter användning behöver du tvätta dem mer sällan. Då hinner de torka torka innan de åker ner i tvättkorgen. Är kläderna blöta, svettiga och tight packade i korgen trivs bakterierna som bäst. Kanske har den dåliga lukten försvunnit eller så kan de hänga framme tills de ska användas och svettas ner igen.
Vid mindre fläckar tvättas oftast hela plagget i onödan. Det går lika bra att behandla fläcken med fettlösande medel eller ljummet vatten och gnida, inte gnugga, mot plagget med en matchande handduk som inte fäller av sig. Att strunta i ett par tvättar i maskin ökar livslängen på plagget. Har du fläckar på skor eller behöver mer information om skovård kan du läsa om det här.
Om du fått ett hål i din jacka behöver du inte alls slänga den och köpa en ny. De flesta hål, om de inte är allt för stora, går alldeles utmärkt att laga själv. Ett tips är att laga hålet med reparationstejp avsett för textiler. Du börjar med att rengöra tyget där jackan gått söder med till exempel rengöringssprit för att få tejpen att fästa bättre. Därefter tar du en tejpbit som är en bit större än hålet och placerar den över revan. Tryck åt tejpen ordentligt och låt det fastna ett par timmar. Nästa knep är bra för mindre hål och är riktigt effektivt. Då applicerar du ett tunt lager lim, vattentätt lim som inte påverkas av fukt eller kyla, på tyget och hålets trådar binds ihop. Hålet försluts och går inte sönder ytterligare. Att laga kläder istället för att köpa nytt är perfekt både för plånboken och miljön.
Tänk på att inte använda samma tvättmedel till all tvätt. Det är viktigt att ha ett tvättmedel för ljus tvätt som håller textilierna ljusa och fräscha samt ett för mörka textilier som inte bleker bort färgen. Främst på träningskläder men även till många andra plagg är det en fördel att undvika sköljmedlet. Sköljmedel gör att träningskläderna tappar sin andningsförmåga genom att täppa till dess fibrer och därmed även absorbera fukt sämre.
Dosera tvättmedlet rätt när du ska tvätta! Följ instruktionerna för respektive tvättmedel med doseringsmängd, använda gärna ett mått vid dosering, det gör inget om man minskar doseringen ytterligare. Tvätten blir inte renare bara för att mängden tvättmedel ökar. Genom att använda en minskad mängd tvättmedel ökar både livslängen på dina plagg och din tvättmaskin samt att du värnar om vår miljö. Risken vid för stor tvättmedelskonsumtion är att tvättmedlet inte avlägsnas ordentligt från plagget utan kan orsaka irritation på huden och allergi.
Det blir vanligare att lägre temperaturer anges för att öka energibesparingen. Tänk på detta och följ tillverkarens rekommendationer när det gäller temperaturen på plagget. Nästan alltid räcker det att tvätta träningskläderna i 40 grader, vilket ofta är det som står angivet på plaggen om de inte innehåller bomull. Om du följer tvättråden kan du räkna med att plaggen håller såväl form och färg längre.
Att stryka kläderna kan vara en god idé, men man bör alltid ställa sig frågan: behöver jag det? Gör det inte bara av gammal vana. Ett tips för att minska mängden skrynklor på plaggen är att hänga plaggen så fort tvättprogrammet är avslutat, och inte låta tvätten ligga kvar i tvättmaskinen.