Matlagning med stormkök
Att äta mat utomhus ger verkligen den där extra kryddan, har du dessutom lagat den själv höjs upplevelsen ytterligare en nivå. Att laga mat utomhus är inte så svårt och krångligt som det ibland kanske verkar. Här ger vi massa bra tips både på olika kök och vad som skiljer dem åt, bra mat att laga utomhus för olika ambitionsnivåer samt en smart packlista med annat du kan behöva när du ska ge dig ut och laga mat utomhus.
Spritkök eller stormkök med gas?
Vad ska man egentligen välja? Vi har listat några för- och nackdelar med de olika alternativen för att du enklare ska välja rätt.
Spritkök - Enkelt men lite mer meck
Spritköket är det klassiska stormköket, det är ett enklare och billigare stormkök som du får fjut i genom bränsle, sprit som du tar med dig separat och får förse ditt kök med vilket är lite meckigt för den ovana.
- Spritköket innehåller få delar vilket gör att de sällan krånglar och är lätta att använda, att det dessutom har färre delar minskar risken att delar ska gå sönder.
- Inte lika effektivt, koktiden för en liter vatten är cirka tio minuter.
- Svårare att reglera lågan.
- Ett spritkök som välter kan ge katastrofala konsekvenser.
- Om du inte ska laga så mycket mat behöver du inte fylla på hela behållaren med sprit, då får du elda upp spriten i onödan då det ofta är svårt att hälla tillbaka.
- Spritköket är perfekt för nybörjaren!
Gaskök - Effektivt men bara när det är plusgrader
De mer utvecklade stormköken med gasbrännare har blivit allt mer populära de senaste åren.
- Ett gaskök är smidigare, både för att du slipper bära med dig bränsle men också för att det ofta är mindre och inte väger lika mycket.
- Det går fortare att värma upp och du kommer snabbare igång med matlagningen.
- Enklare att reglera värmen på.
- Gasköket tappar effekt när det är kallt, under 0 grader, ute.
- Det kan vara svårt att bedöma hur mycket bränsle som finns kvar i behållaren.
Packlista
Vad du ska ha med dig när du ger dig ut för att laga mat i naturen är givetvis upp till vad du ska laga. Råvaror och ingredienser till din planerade måltid är upp till dig, men de andra sakerna. De där smarta knepen för att göra det lite enklare, fräschare och smidigare - de kommer vi gärna med.
- Något att äta med och i
- Kåsa
- Termos (funkar både för att hålla kyla och värme)
- Vattenflaska (frys vattnet så kan du använda flaskan som kylklamp, beroende på tid och temperatur är den upptinad tills ni ska käka)
- Handsprit
- Hushållspapper
- Skräppåse
- Vatten för att skölja av (om ni inte har närhet till vatten från naturen)
- Mindre behållare med diskmedel
- Plåster
- Sittunderlag
- Tändare/tändstickor
- Kryddor och salt
- Olja att steka i
Vad ska jag laga på stormkök?
Oavsett hur du använder ditt stormkök finns det massa bra idéer på matlagning. Utgå från din ambitionsnivå, din tid och ditt sällskap. Kanske går du ut i naturen endast för att laga mat, då kan du lägga allt krut på råvaror och tillagningssätt. Kanske ska matlagningen ske snabbt i en effektiv paus mellan olika cykelstigar. Vi har tips oavsett!
Värma mat i stormkök
Att endast värma redan tillagad mat får nog ses som det enklaste sättet att använda ett stormkök. Kom ihåg att det bör vara mat som håller sig någon timme i ryggsäcken, ett smart tips är att frysa vattnet ni ska dricka och använda vattenflaskorna som kylklampar, maten håller sig kall och vattnet är gott iskallt till maten.
- Färdiga soppor.
- Köttbullar eller falafel.
- Taco (värm redan tillagad färs och ha med dig hackade grönsaker och bröd!).
Enkel mat med stormkök
Det behöver inte vara så svårt att laga mat utomhus, välj enkla tillvägagångssätt och råvaror som inte kräver stordåd för att smaka gott. Mycket kan förberedas och så gäller det att tänka smart för att inte ta med sig halva köket ut.
- Pasta pesto.
- Pannkakor (gör smeten hemma och ta med ut i en termos).
- Fiskpinnar med goda tillbehör.
- Soppa, t.ex. potatis- och purjolökssoppa eller grönsakssoppa.
- Quesadillas.
Avancerad mat utomhus
Maten i sig behöver inte vara avancerad och svårlagad, kanske krävs bara lite mer tid, redskap och förberedlser väl på plats. Planera smart och prova att gå lite hemma med ryggsäcken så du känner efter att den inte är för tungt packad.
- Halloumi-/korvstroganoff med ris.
- Falafel i pitabröd.
- Indisk gryta med naanbröd.
Som komplement till grillen
Kanske har du en öppen eld du grillar fisk, korv eller kött på - använd då stormköket till att göra goda tillbehör på.
- Dillstuvad potatis (du kan ha med dig kokt, kall potatis att värma på och stuva).
- Varm kålsallad.
- Potatismos (för den med mer tid).
- Stuvade kantareller.
- Koka pasta.
För den som ska vara ute länge
På en flerdagarstur eller en hike med begränsad packning kanske råvaror, skärbrädor och slevar är vad som prioriteras i packningen. Med ett stormkök, vatten och friluftsanpassad mat på påse (t.ex. från Adventure food) har ni så ni klarar er.
Tips på matlagning utomhus
Vi har tagit hjälp av våra medlemmar i Club Intersport att ge sina bästa tips på matlagning utomhus. 100 tips på mat och mellanmål, garanterat något som passar dig och ditt utflyktssällskap. Allt från lättlagat och enkelt, mer tidskrävande till avancerad maträtter.
- Laxpanna med bröd. Ha med färdigt i burk/påse laxtärningar tillsammans med matolja och färska örter, svartpeppar och lite salt. Stek på stormköket och servera med sallad och bröd. Enkelt och sååå gott, varit startmåltid både vid fjällturer och kajakturer.
Jenny, Luleå - Härlig kantarellrisotto med svamp direkt från skogen. Allt du behöver bära med dig är arborioris, buljongtärning, lite parmesan, en klick smör och en skvätt vin.
Julia, Växjö - Förbered bönbiffar att tillaga på stormköket ute i naturen. Äts tillsammans med hamburgerbröd alternativ kokad couscous samt dressing.
Amanda, Hässleholm - En helt fantastisk maträtt att laga i det fria är små knyten av fisk som lagas i aluminiumfolie tillsammans med tomat, lök, kapris, kryddor och citron. Med en kokt eller stekt potatis till är den helt oslagbar! Knytena kan stekas i stormköket, eller läggas på en öppen eld bredvid - och folien gör att saftighet och smak bevaras. Sist men inte minst: knytena kan förberedas i förväg och kan sedan användas som tallrik så fort stekhettan lagt sig. En ny nivå av uteliv helt enkelt!
Linn, Malmö - Pannkaka gärna med bacon eller fläskbitar eller rivna morötter i, smeten görs hemma och tas med i termos. Supergott!
Mari, Stockholm - Här om dagen gjorde vi världens bästa ”mellis omeletter” s.k. Frittatas i vårt stormkök! Vi hade med smet (ägg, mjölk, ost) i en termos, i med det i pannan, när det stelnat lite har man i valfri topping, men vi hade fetaoströra med grillad paprika, salami och färsk tomat till. Riktig glamping mat! :)
Martin, Stockholm - Färsk pasta (kokar kort tid), färdig pesto, ruccolasallad och cocktailtomater. Gör så här: koka upp vatten, koka pasta, häll av kokvattnet, blanda i pesto och ruccolasallad. Servera med tomater. Smakar bra, endast lite att bära på, inget som behöver kylas, behövs ingen skärbräda och kniv och ger lite disk.
Helene, Malmö - Hackad lök, kokt tärnad potatis, tärnad kalkonbacon, rivna morötter. Lägg allt i en påse och skaka runt. Perfekt att steka i omgångar när man sitter på en klippa och har badat.
Hanne, Göteborg - Magbröd. Man gör en deg av mjöl, jäst, olja och salt. Vid vandringens början får alla en degklump i plastpåse och man lägger den innanför tröjan mot magen. Efter 30-60 min är degen färdigjäst och man kan steka goda bröd på stormköket!
Hanna, Högsbo - Quesadillas! Till huvudrätt en matig variant med keso, skinka, dijonsenap och spenat och till efterrätt med Nutella, hackade nötter och bananskivor!
Karin, Stockholm - En variant av pad thai! Nudlar är snabbt och enkelt att koka. Sen steker man hackad/strimlad rödlök, rödkål (går med vit också), och svamp. Sen blandar du ner allt i nudlarna med spenat, satay sås och jordnötter. Smaka av med salt och peppar. Magiskt gott och enkelt!
Åsa, Trollhättan - Bulgur som jag kryddat med kryddor och buljong i förväg som jag blötlägger i kokat vatten. Till det serverar jag stekt halloumi och soltorkade tomater! Mums!
Yeliz, Värmdö - One pot pasta! 400 g spaghetti, 400 g körsbärstomater delade på mitten, 1 knippe färsk lök tunt skivad (röd eller gul), 3 klyftor vitlök tunt skivade, 1,2 l vatten, ca 2 hönsbuljongtärningar, 75 g riven parmesanost, 2 msk smör, 2 krukor basilika. Koka allt i 12 min! Mumsa och njut!
Carina, Linköping - Det är helt klart en matig omelett! Vispa ägg tillsammans med lite vatten och häll i en PET-flaska. Sedan tar man allt möjligt man hittar i kylen och skivar ner i en plastlåda, t.ex. potatis, grönsaker eller överbliven korv från grillen! Sedan blandar man allt i en panna på stormköket och låter det stelna. Mums!
Linda, Malmö - Man lägger nyfångad fisk tillsammans med stora bitar av lök, vitlök och tomater i folie och kryddar med salt o peppar samt en klick smör. Lägg detta i en panna på stormköket och låt det tillagas i ca 15-20 minuter, beroende på fisk och storlek. En stund innan det är klart så lägger man i räkor och färsk gräslök. Man kokar även färsk potatis med salt och dill till detta. Har man redan kokt potatis kvar från tidigare måltid så kan man tärna detta och lägga direkt i fiskpaketet från början. Fantastisk gott att sitta och äta detta utomhus, tex på en klippa, en svensk sommar!
Lisa, Stockholm - Gnocci med tomat/paprika-sås och mozzarella. Recept från Linas Matkasse. Mums!
Therese, Högsbo - Souvas och potatisstomp med kantareller.
Sofia, Stockholm - Hos oss som barnfamilj så är tacos en höjdare att äta utomhus. Förbered med grönsaker, röror hemma samt en tortilla-deg. Det är roligt för barnen att få steka sitt bröd på plats och sedan plocka i sina favorit-tillbehör. För att göra väntan så kort som möjligt förbereds taco-färsen hemma och läggs i en mattermos alternativt värms på i stormköket.
Cecilia, Uddevalla - Linas recept på Bulgur; vitlök, schalottenlök, tomatpuré fräst i olivolja och sedan kokt i kycklingbuljong. Till det är olika former av korvar (kokta eller stekta) gott. Lätt och fantastiskt gott.
Lena, Stockholm - Den bästa och godaste maträtten man kan laga är en lagom kryddig kycklingwok där man steker kycklingen och grönsakerna i stekpannan och kokar nudlarna i en gryta. Blanda ihop och så har du en suverän god och mättande måltid.
Peter, Skövde - Kyckling färdiggrillad i bitar blandas med äggnudlar som kokas på stormköket med broccoli och morötter samt sist blanda allt i hoisinsås. Klart på 10-15 min. Gott och enkelt. Alla barnbarn gillar detta när vi är ute och campar.
Carina, Örebro - Nyplockade smörstekta kantareller som läggs på ett gott bröd.
Sophia, Täby - Cevapcici! Köp färdiga eller gör egna. Servera med Somun- (bosniskt) eller pitabröd som kan värmas på stormköket. Tillbehör: Kajmak, ajvar, färsk hackad lök, sallad. Utsökt!
Margit, Malmö - Havregrynsgröt med pålägg, t.ex. äpplemos och kanel eller nötter och kokos.
Karoline, Kungsbacka - Varm pastasallad. Vilken pasta man vill. Krydda med salt och peppar. Tillägg: korv, tonfisk eller soyamarinerad tofu/quorn med tanke på ev. Vegetarisk kost. Grönsaker: Majs, sallad, tomat, gurka. Lite styrka med jalapeños, sambal oelek. Tillägg: lite melon eller ananas om man har. Korven läggs i bitar i slutet av koktiden på pastan och de andra grönsaker och jalapeños mm läggs i efter att pastavattnet är urtaget. Man kan utöka portionerna med lite frusna grönsaker i pastan också. Tex maja, paprika och ärtblandning. Matigt, gott och fräscht.
Birgitta, Stockholm - Morotssoppa och quesidillas med kikärtsfyllning Stek finrivna morötter o lök (och fläsktärningar el dyl om så önskas), tillsätt grönsaksbuljong, koka mjukt, tillsätt crème fraiche. Koka upp. Mosa kikärter och blanda med valfria kryddor och riven ost. Fördela på ett halvt tortilla-bröd, vik dubbelt o stek.
Sofie, Tranås - Varmrätt: Kikärtsgryta; Kikärtor, squash, lök, ingefära, chili, limeskal, limejuice, koriander, vitlök, grönsaksbuljong, salt och peppar. Blandas i lagom proportioner efter smak och tillgång. Äts tillsammans med bröd eller bulgur. Efterrätt: krabbelurer. Pannkakssmet med halv del mjölk + bakpulver dvs: 3 dl mjölk, 3 dl mjöl, 1 tsk bakpulver, 3 ägg, 1dl socker. Valfri krydda som kanel, saffran eller kardemumma. Tas med i flaska. Om fest; ät med frukt eller bär. Mums.
Emma, Stockholm - Klimatsmart linsgryta med kokosmjölk, potatis och grönsaker. Få ingredienser, enkelt, mättande och gott efter en lång vandring på fjället eller i skogen.
Anne-Charlotte, Täby - Hemmamarinerad och torkad lövbiff, som man blötlägger en stund innan middagen. Felix pulvermos eller annan god mos av annat märke, tillreds som det står på förpackningen, när den är klar lägger man i köttet och rör runt. Låter stå en stund så att köttet blir mjukt. Till detta rent klart och kallt vatten från närmsta bäck.
Pernilla, Eksjö - Pannkaksrester som man skär i bitar och steker i smör tillsammans med falukorv som man tärnat. Godaste och enklaste lunchmaten utomhus.
Anna, Tranås - Frittata, en omelett med skivad kokt potatis i. Toppen som bas och kan kompletteras med nyfångad fisk eller något annat gott till. Lätt och matigt.
Ann-Christine, Enköping - Mustig chilli con carne förstärkt med nyplockade enbär alt. lingon som får puttra med ganska länge. Toppa med nyplockade blåbär.
Gunnar, Farsta - Rökt lax-tacos, värmd på grillen. Med tortilliabröd, mangosalsa och vitlöksdressing! Smarro!
Marie Fransson, Stockholm - One pot pasta! Stek lök, zucchini och körsbärstomater i grytan, koka sedan upp vatten och grädde tillsammans med detta och lägg sedan i spaghetti och låt koka in i rätten. Enkelt och hur gott som helst!
Kristoffer, Göteborg - Vegansk grönsakscurry med couscous (2 portioner) 1 burk kokosmjölk, Gurkmeja och koriander, salt, peppar, chili Mangold (cirka 200 gram), 1 sötpotatis, 4 stora svampar, 1 liten lök, 1 skål couscous, rapsolja. Hacka lök och fräs i oljan tills de är mjuka. Tillsätt sötpotatisen skuren i kuber. Hacka svampen och tillsätt i grytan. Häll en burk kokosmjölk på toppen. Tvätta mangolden, skär i remsor och lägg till det också. Krydda efter smak. Man kan även lägga till lite quinoa (cirka tre matskedar) i curryn, för att göra den lite matigare. Sänk nu värmen, sätt stormköket till lägsta läge och sätt på locket. Ta bort grytan från elden efter cirka fem minuter. Koka upp en halv kopp vatten och häll över couscousen. Detta kan nu dra. Under tiden som couscousen drar, sätt tillbaka curryn på elden och koka tills sötpotatisen är klar. Sprid couscousen mellan två skålar och häll curry över dem. Smaklig spis! Valfritt smakar curryn också bra med andra grönsaker, till exempel morötter, pak choi, aubergine etc.
Mariella, Malmö - Paella! Saffransris, grönsaker och skaldjur, kött eller vad som önskas.
Ronja, Stockholm - Pytt med lax o mathavre. Först koka upp mathavre för fyra så det är klart. Sen steka laxbitar (4 filéer) med en hackad gul lök. När de är genomstekta rör ned mathavren. Rör sedan ned bitar av färdigkokta rödbetor (4st) och smula ned en bit fetaost. Färdigt att äta.
Eva, Högsbo - Att helstekt egenfångad fisk är fantastiskt gott och att sedan bara äta den rakt upp och ner med händerna och med knäckebröd eller med tunnbröd som man värmt upp lite. Så otroligt gott!
Camilla, Uppsala - Använd en träskärbräda typ planksteksbräda. Blötlägg brädan 6-8 timmar. Lägg på grillen när kolen är fint grå med en hel bit laxsida. Laxsidan kan du smaksätta en halvtimme innan med hoisinsås. Strö över rostade sesamfrön när den är klar. Servera med en kall asiatisk glasnudelsallad smaksatt med chili. Önskas sås kan man ha chilimajo till. Alternativt smaksätter man laxen med teriyakisås och gör en bowl med kokt sushiris, kimchi sojabönor mm
Monica Stockholm - Renskav smakar underbart i naturen. Man kokar först potatisen o ställer åt sidan. Steker lite lök o ev svamp och lägger åt sidan, samt steker till sist renskaven. Sen häller man på grädde (helst) och kryddar med salt o peppar, och läger tillbaka lök/svamp och tärnar till slut ned kokt potatis. MUMS! Finns det dessutom lite lingon att tillgå så kan man lägga i eller ha det till.
May-Britt, Falkenberg - Solgul äggröra, innehåller ägg, gul lök, vitlök, färska tomater, färsk chili och färsk ingefära, kryddas med salt och curry! Allt efter smak och tycke, våga låta löken få färg innan tomater går i och bubblar till vätskan försvunnit och slutligen äggen rörs ner. Enkla varor att ha med och ger massa energi för ett aktivt uteliv i både sol och regn!
Jenny-Ann, Stockholm - En enkel ramen. Snabbnudlar med färdig kryddpåse. Några torkade sjögräsblad går i med nyplockad svamp. Efter en minut: Ta av från värmen, ner med tunt skivat nötkött och ett halvt kokt ägg. Done!
Carl, Stockholm - Jag brukar laga Okonomiyaki! Det är en japansk kålpannkaka med riktigt goda tillbehör. Förbered gärna smeten hemma och ta med i en flaska. Toppa med räkor, strimlade noriblad och sesamfrön. Jag brukar också förbereda små spritspåsar med srirachamajo och hoisinsås att piffa med. Så gott!!!
Josefine, Högsbo - Stek på skivad potatis, skivad lök och hackad vitlök (i olja el smör, det som passar) Salta och peppra. Häll på matlagningsgrädde sårbart det precis täcker och låt sjuda tills potatisen är mjuk. Blanda i rökt strimlad skinka och till sist lite riven Västerbottenost. Ät och njut tillsammans med körsbärstomater, basilikablad och salladsmix.
Eva, Uppsala - Taco, med färsen färdig som värms upp och tillbehör som är kalla men färdigskurna.
Sara, Stockholm - Vegetarisk Dhal
Pernilla, Ängelholm - Stekt strömming med potatismos
Johan,Farsta - När jag var 18 var det makaroner med falukorv. Nuförtiden är det mer onödigt avancerat… vi har gjort peruansk Causa tex. Kokar potatis och har med oss lime, chili och tonfisk i burk. Mycket gott!
Lucia, Liljeholmstorget - Det som naturen bjuder på! Forell ifrån bäcken med smak av enbär och svart vinbär. Först du steker din lilla forell, så kastar du på lite lav och bäckvatten med lite medtaget havssalt o låter det ge smak av enbär och svart vinbär. Serveras tillsammans med potatis grillad tillsammans med vitlök och salvia inuti ett hav av brännässlor."
August, Alingsås - Bulgur med dagens svampskörd, persilja, vitlök och vitt vin.
Bim, Malmö - Linas heta lammfärsragu med paprika och citron är perfekt att tillaga på stormkök eftersom man endast behöver ett stek/kokkärl till rätten. Lammfärsragun ska nämligen serveras med ciabattabröd så det behövs inte kokas något ris eller potatis separat! Den här rätten har vi ätit många gånger när vi har levt strandliv på Gotland och den gör alltid succé!
Victoria, Täby - En god maträtt att laga utomhus på stormkök är linsragu med linguine och pecorino. En vegetarisk rätt där råvarorna inte blir dåliga i ryggsäcken och smakar väldigt gott. Ett klimatsmart val denna friluftsdag i naturen. 1. Finhacka lök. Skala och tärna morötter. Tärna tomat. Häll av och skölj gröna linser. 2. Koka lättsaltat vatten till pastan 3. Linsragu: Hetta upp olivolja. Fräs vitlök, morot, tomat, socker, torkad rosmarin, torkad timjan, salt och sambal oelek ca 2 min 4. Tillsätt balsamvinäger, japansk soja, tomatpuré, krossade tomater, vatten, vispgrädde, smulad grönsaksbuljong och linser. Sjud ca 12 min. Smaka av med salt och peppar 5. Lägg pastan i det kokande vattnet enligt förpackningens anvisningar. 6. Finhacka bladpersilja och vänd ner i linsragun. 7. Blanda väl avrunnen pasta med linsragu och toppa med riven pecorino.
Ingredienser: Morötter 300g, Tomat 2 st, Gröna linser 1 förpackning, Torkad timjan 1 tsk, Torkad rosmarin 1 tsk, Krossade tomater 1 förpackning, Vispgrädde 1 dl ,Bladpersilja 1 förpackning, Vitlök 2 klyftor, Olivolja 2 msk, Socker 1 tsk, Salt 1/2 tsk, Sambal Oelek 1/2 tsk, Balsamvinäger 1 msk, Japansk soja 1 msk, Tomatpuré 2 msk, Vatten 2 dl, Grönsaksbuljong 1 tärning, Svartpeppar. Till servering: Linguine 400g Riven pecorino 50g
Jennie, Lidköping - Falsk kroppkaka - Gnocchi med stekfläsk 2 pers: 1 pkt potatisgnocchi, 1 gul lök, 1 pkt stekfläsk, Salt, Kryddpeppar, Lingonsylt, Grönsaker. Lägg gnocchi i vatten och låt ligga och dra i minst 5 min. Skär stekfläsk och en gul lök och stek i en kastrull till den får färg. Lägg steket på en tallrik och stek istället gnocchin ca 5 min i lite olivolja. Häll tillbaka fläsk- och löksteket i kastrullen och krydda med salt och kryddpeppar. Serveras med lingonsylt och valfria grönsaker.
Åsa, Göteborg - Baka lappkaka på sten över eld, samt göra en grönsaksröra/gryta på stormköket och sedan doppa brödet i röran. Så gott!
Sandra, Farsta - Fräs lite lök och falukorv. Häll sedan i ris, vatten, salt, ketchup och sambal oelek och du får en enkel korv-stroganoff.
Marie, Farsta - Lappskojs.
Björn, Alingsås - Viltstroganoff med grönsaker och spenat i, serverat med ris. Efter det nygräddade kanelbullar tillagade i stekpannan.
Clara, Uppsala - Ramen med svamp, morötter och tofu det är supergott!
Petra, Högsbo - Krämig tortellini med soltorkade tomater!
Rebecka, Stockholm - Chili con carne, hemlagad, ev fryst - bara att värma upp på stormkök.
Rauni, Uppsala - Nyplockade gräddstuvade kantareller!
Johan, Stockholm - Smörsteka Krabbelurer med handskakad vispgrädde och hemkokt sylt.
Sofie, Malmö - Smörkokta vitlöksmusslor på hårt bröd.
Cilla Stockholm - Stora kokta köttbullar i buljong med makaroner!
Monika, Södertälje - Min svärmor har en snäckformad koppling till sin gasoltub på vilken ett paellafat med diameter motsvarande en pilatesboll placeras. Paella tillagas och avnjuts bäst utomhus, för 4 eller 44 personer! Kryddad med vin och rosmarin från trädgårdens odling är det den sorts utomhusmatlagning som föredras i vår halvspanska familj med rötter i paellans hemstad, Valencia.
Caroline, Huddinge - Färsk regnbåge tillagad på en bädd av färska björklöv på heta stenar. Fisken fylls med citron, salt, peppar och enris.
Niklas, Uppsala - Tortillapizza! Perfekt att ta med på vandring: lägg ett tortillabröd i stekpannan på stormköket, lägg på valfria tillbehör tex parmaskinka, mozzarella, pesto, pinjenötter och ruccola. Så enkelt och så löjligt gott!
Martina, Stockholm - Raggmunk med fläsk.
Barbro, Stockholm - Man vill ju göra det både enkelt och snabbt när man lagar mat utomhus. Idealet är då att laga alla ingredienser i samma gryta. Tortellini med pancetta och körsbärstomater: 80 g tärnad pancetta eller bacon, 3 dl vatten, 390 g pastasås basilika, 4 dl torkad tortellini, 250 g körsbärstomater. Stek pancettan i en kastrull. Tillsätt vatten och pastasås och låt det koka upp. Rör ned pastan och sjud ca 13 minuter, rör då och då. Dela tomaterna. Smaka av pastan med peppar och servera med tomaterna. Gott och enkelt!
Lena, Malmö - Halloumistroganoff med tomater, bladpersilja och ris.
Jennie, Jönköping - En ungersk gulasch smakar otroligt bra att tillaga och äta ute i det fria! Hackad gul lök, rapsolja/olivolja, tärnad potatis, krossad tomat, paprikapulver, salt, kumminfrön, lagerblad, tärnat nötkött, tärnade morötter och vatten. Låt ingredienser puttra på och njut av rätten när allt "gift sig" i grytan, komplettera gärna med en bit bröd till - mums!
Stellan, Helsingborg - Linssoppa med tomat, vitlök och paprika. Pinnbröd med mozzarella och torkade örter till. Supergott!
Caroline, Enköping - Det är barnsligt enkelt, men kanske är det på grund av det (eller tack vare) som så få gör det. Ta med tortillas (ev minitortillas beroende på stormkökets plattas storlek) och nutella (behövs ingen kyla, hur smidigt?!). Bred nutella på en tortilla och lägg en tortilla ovanpå. Stek i olja (okej, smör är godare men då faller min poäng i föregående mening om att ingen kyla behövs) på stormköket några minuter tills den får fin färg. Ta upp, skär upp i sköna kvartar och njuuuuut av varmt bröd med choklad som smälter ut. Vill man så kan man pimpa med tunnskivade jordgubbar, banan eller kanske lite bär som man hittar på sin utflykt i skog om man är i en sådan?
Jesper, Malmö - Lammfärsbiffar med fetaost och honungsglaserad spetskål med hasselnötter. En enkel rätt att tillaga och både nyttig och god.
Carina, Göteborg - Havregrynsgröt med frön och färska bär, perfekt frukost efter en natt i tält och bra laddning inför fortsatt hajkande.
Susanna, Alingsås - Steka blinier och servera med smetana och rom. Mättande efter en lång promenad, dessutom saltigt av rommen efter förlorad vätska och lagom med fett och kolhydrater för att orka vandra en dag till. Mums!!!!
Christel, Täby - Jag skulle rekommendera att förbereda Refried Beans hemma och ta med ut. Det är en rätt som är vanlig i Mexico och där heter Frijoles Refritos. Värm på denna i stormköket och gör era egna wraps, med nån god salsa, sallad, grillad halloumi, korv eller vad man nu vill ha i! Efter det S'mores så klart! Grillade marshmallows med en bit choklad mellan två kex.
Madeleine, Göteborg - Jag skulle rekommendera att steka nyfångad Sik från Höga kusten med kokt potatis som grund till potatismos och en klick skirat smör till. Som tillbehör en god sallad med lite tomater. Till efterrätt kokas en god kaffe till att njutas till den fina havsutsikten.
Emanuel, Göteborg - I Tärnafjällen varje sommar så sitter vi vid muurikkan över eld nere vid sjön. Paradrätten är pinnbröd fast plattade, som vi steker i flottet efter saltfläsk vi stekt. Sen brer vi honung på bröden och äter med det salta stekta fläsket. Möjligtvis kan man ha smör på brödet innan man har på honungen. Mums!
Björling, Uppsala - Souvaskebab! Ren- eller älgkött i tunna strimlor (gärna restbitar då den genomsteks så tunt att det blir både saftigt och mört). Serveras i pitabröd med just dina favoritgrönsaker och gärna orientdressing eller den sås som finns nära tillhands.
Sandra, Farsta - Den bästa rätten som jag lagat med mina skolelever är fisksoppa. Härligt när 60 barn sitter i olika grupper uppe vid silvergruvan i Sala och skalar potatis och skär i bitar samt purjolök, morötter, dill och torsk och sedan kokar soppa till lunch på stormkök. Vi alla både lärare och elever åt med god aptit efter att vi på fm haft en guidad tur nere i gruvan.
Marianne, Sala - Stekt älgskav med kantareller och lingon. Och en bit bröd att soppa upp allt med. Jättegott!
Anna, Stockholm - Färsk god chorizo som skivas och steks i olivolja tillsammans med en kvist färsk rosmarin. Till det serveras en kall egengjord god potatissallad innehållande kokt färskpotatis, kapris, fetaost, rädisor, tomat, rödlök och lite majonnäs, dijon samt créme fraiche. Lite svartpeppar och salt. Avnjutes utomhus i naturen med trevligt sällskap, antingen med sig själv eller med andra.
Susanne, Stockholm - Viltgryta med bacon och svamp som serveras med couscous! Häll varmt vatten över couscousen och låt stå tills den är färdig, tar ca 10 min. Viltgrytan lagas till hemma i förväg och behöver bara värmas upp. Jättesmidigt och fantastiskt gott!! Lite go varm choklad till dessert.
Sandra, Jönköping - Salsiccakorv som steks, äts med libabröd, hummus och machesallad. Libanes-svensk cross-over mat när den är som bäst!
Anna, Stockholm - Ta med sig ett grilljärn/våffeljärn och laga varma mackor eller våfflor över stormkökslågan! Blir ruskigt gott och en extra lyx på färden.
Amilia, Linköping - Couscous! Couscous behöver inte så mycket vatten för att tillagas, lätt att bära med sig och kan varieras i oändlighet. T.ex. som till en värmande linsgryta eller i en one-pot med grönsaker och chorizo! Häll över kokande vatten, tillsätt salt och låt stå med lock/stekpanna medan man tillagar resten av maten!
Clara, Trollhättan - Fiskpaket på grillen! Supersmidigt att förbereda. Vilken fisk som helst i ett foliepaket med valfria goda grönsaker tex rödlök, svamp, morötter, sparris och en stor klick smör. Lite färska örter. Grilla i glöden av en brasa eller på grillen, Så gott!
Charlotte, Malmö - Jag skulle vilja säga Rostas (rökt renkött), stekt potatis, röd eller gul lök i rikligt med smör. Hackade i stora tärningar. Självständigt eller med morot/gurkstavar och någon somrig yoghurtbaserad kallsås med liten touch av vitlök, finhackad ruccola eller vad man har med sig. Men får barnen bestämma blir det Bullens pilsnerkorv med bröd.
Jan, Trollhättan - Äggröra. Bara att knäcka ägg ner i stormköket, addera valfria ingredienser typ skinka, ost och tomat, röra runt, krydda - ät och njut!
Jessica, Barkarby - Härlig kantarellrisotto med svamp direkt från skogen. Allt du behöver bära med dig är arborioris, buljongtärning, lite parmesan, en klick smör och en skvätt vin.
Julia, Växjö - Risotto med champinjoner på burk (om man inte hittar svamp runt omkring sig). En buljongtärning som man kan lägga upp i kokande vatten som man sedan spär ut med i ett kokkärl. Enkelt att ta med risgryn och gott att äta ur kåsa med sked.
Kristin, Uppsala - Risotto; Koka en god buljong hemma och häll i en vettig termos så håller den under dagens vandring. Hacka upp lök, vitlök, svamp och paprika hemma, samt riv en god ost för att slippa vela med skärbrädor och sånt i naturen. Stek grönsaker på stormköket och tillsätt risottoris. Beroende på om man lyxcampar eller inte kan man slänga i en skvätt vin. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör runt. När risotton är klar rör i osten och njut av en mättande måltid med eller utan vin.
Sarah, Borås - Vad sägs om en matig risotto med precis-bredvid-plockade kantareller och vitt vin? Börja med att fräsa kantarellerna i olivolja och vitlök. Lägg åt sidan. Fräs riset i olivolja, fyll på med vitt vin. Fyll upp med vatten, kryddor, buljong. Rör om regelbundet tills det att vätskan dunstat. Krydda efter smak och lägg på kantarellerna. Om parmesanen kommit med ut i skogen kan den såklart bli en extra smakhöjare!
Anna-Karin, Farsta - Förbered pannkakssmet innan och ta med i en tät burk. Ta med smör, samt "lyxigt pålägg" till exempel riven parmesan och panchetta eller annan rökt skinka och torkad oregano. Stek pannkakor på stormköket i pannan. Lägg ihop färdigstekta pannkakor med "pålägget" till knyten eller rullar. lägg tillbaka knytena/rullarna i pannan på svag värme med lock tills osten får smälta.
Henrik, Uppsala - ABSOLUT surdegspannkakor! Kvällen innan skogspromenaden blandar man mjöl, mjölk, socker och surdegs-starter. Låter stå över natten i rumptemp. På morgonen blandar jag i två ägg och lite smält smör och en dutt bakpulver. Lägger smeten i en burk med lock eller shakeflaska. När det är dags för lunch hettar man upp sin lilla stekkastrull och steker de ljuvligaste lite syrliga pannkakorna. De blir fluffiga och luftiga, lite som amerikanska pannkakor. Har man tur finns det blåbär att plocka i skogens att servera till. Annars tar jag med mig en burk med sylt. Sedan NJUTER man! Mums!
Victoria, Linköping - Pasta med pesto, soltorkade tomater och stekt svamp!
Sofia, Stockholm - Pasta med tonfisksås! Koka snabb-pastan nästan färdig. Vänd sedan ner den i tonfisksåsen gjord på créme fraiche, burk-tonfisk, majs och oliver. Smaksätt med citronpeppar.
Lina, Västerås - Det finns inget godare än pasta bolognese efter en dag i rörelse. Jag brukar göra såsen och frysa in och använda den som kylklamp. Till min bolognese har jag alltid rivna morötter och bönor av olika slag. Det blir en go konsistens av det. Till efterrätt blir det smörstekta äpplen med kanel och en klick creme fraiche.
Anncha, Norrtälje - Kolbulle! Använd stekpanna på stormköket. Skär rimmat fläsk i små bitar och stek ordentligt. Blanda mjöl, vatten och lite salt. Ös upp fläsket och fettet på ett fat. Dela upp fläsket i så många portioner som önskas och lägg tillbaks en av portionerna i stekpannan. Häll på smet och stek som en pannkaka. Stek en kolbulle i taget. Servera med lingon och en morot. Otroligt gott!
Karin, Täby