1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Inför halvmaraton och andra lopp

Dags att ladda för ett löplopp, men hur? Vi hjälper dig med kost, uppladdning och träning.

Löpare som tränar för lopp

Förbered dig inför halvmaran och andra lopp

För den ena löparen är en halvmara någonting man vill göra en gång i livet, för en annan ett bra sätt att hålla löpningen vid liv under resterande år. För en tredje är det bara uppvärmningen för ett maraton och för ytterligare en är det pressa tider som gäller.

Träning för lopp

Oavsett din anledning, motivation eller målsättning är uppladdningen för 21 km löpning viktig. Kondition, benstyrka eller löpteknik kan vara svårt att få till dagarna innan ett lopp. Men att ladda upp mentalt, värma upp, äta rätt mat och hitta utrustningen är ännu inte försent.

Äta innan träning och lopp

Mycket vätska och mycket långsamma kolhydrater. Råden vi hört sedan urminnes tider är inte att förakta. Kom dock ihåg att det är du som känner din kropp bäst och att testa nya drycker, produkter eller maträtter kan vara en risk.

För dig som är intresserad av löpning kommer det förstås inte som någon överraskning att du kan styra prestandan med kost och näringstillskott. De enkla grundreglerna som gäller både tävling och träning är:

Vad ska man äta före lopp?

Här handlar det om att optimera tillgängligheten av kolhydrater och att tillföra vatten. Livsmedel med lågt GI (glykemiskt index) främjar oxidationen av fettsyror under fysisk aktivitet. Det gör i sin tur att det finns mer glykogen tillgängligt under en längre period med fysisk ansträngning. Glykogen är kroppens snabba energi som bryts ner under träning och omvandlas till energi, så att vi orkar en högre belastning.

För dig som ska springa de långa loppen är det viktigt att vara fulltankad med kolhydrater. Cirka ett dygn innan start är det smart att öka intaget av kolhydratrik kost utan att öka storleken på portionerna, för att skona magen. Det är också en god idé att lägga till dryck rik på kolhydrater mellan varje måltid för att få i ännu mer kolhydrater i systemet som du har hjälp av när det är dags att prestera. Testa dig fram och utgå från vad som funkar för just dig.

Vad ska man äta under tiden?

Under fysisk aktivitet är det viktigt att tillföra energi för att öka uthålligheten och samtidigt minska trötthet. Här rekommenderas en blandning av fruktos och maltodextrin för att ge både omedelbar och konstant energi över tiden. Mineraler i form av kolhydrater och elektrolytlösningar kan också vara lämpligt att ta för att kompensera förlusterna av vätska, salter och mineraler på grund av svettning. Har du slarvat med maten dagen före ett lopp kan du vinna en hel del på att ta en sportdryck eller näringsgel. Det kan göra nytta även på ett kortare lopp om man har en dålig kosthållning i grunden.

Under ett långlopp är det också – oavsett kosthållning – viktigt att hålla en god vätskebalans för att inte tappa prestationsförmåga. Då är sportdrycker ett bra sätt att fylla på med ”bränsle”, eftersom de är gjorda i blandningar som ska ge snabb effekt. Att få i sig näringen i flytande form gör också man lättare kan undvika problem med magen.

Vad ska man äta efteråt?

Återhämtningsperioden är otroligt viktig, och det gäller att snabbt lösa alla energi- och muskelproblem som kan uppstå efter ansträngande träning – inte minst om det snart är dags för ny träning eller tävling. Kroppen behöver kunna göra en snabb återhämtning av energireserver, muskeleffektivitet och hydrosaltbrister, något som börjar redan under de första tio minuterna efter avslutad aktivitet. Källa: Enervit.

Bästa tävlingstipsen för olika nivåer

Oavsett vilken nivå du springer kommer här ett gäng tips för tävlingsdagen.

… nybörjaren

…den vana motionären

… elitlöparen

Fem saker att undvika innan lopp

Känner du ibland att träningen är jobbigare än vad den brukar vara? Då kanske du gör fel. Här är fem vanliga fel många gör innan en löptur.

Efter loppet

En bra återhämtning efter loppet är väldigt viktigt. Försök att inte sätta dig eller lägga dig ner direkt efter att du passerat mållinjen utan ta några varv och promenera eller jogga ner lite. Även att duscha eller bada varmt, få massage eller tänja en aning kan vara skönt.

Hur långt är ett halvmaraton?

En halvmara är 21,1 km långt. För en del känns det som en evighet, för andra en rimlig utmaning, och för en tredje en lätt match. Oavsett har vi det du behöver för att komma i mål. Uppladdningen kan vara skillnaden mellan ett lopp som är fruktansvärt eller ganska behagligt. Hitta de delar som passar dig, din löpning och dina behov. Sen är det bara att springa.

Är du sugen på en annan distans?

För att ge dig själv rimliga förutsättningar är det viktigt att inte ta sig an en övermäktig distans. Kanske är halvmaran för lång eller vill du testa ett än längre lopp?

Rätt plagg och prylar

Löparskorlöparkläderpulsklocka och kompressionsstrumpor är några av grejerna som är bra att ha, kanske i den ordningen!? Vi har hjälpt löpare med rätt förberedelser sedan starten av vår verksamhet, 1968. Vi vet vilka löparskor som passar dig och ger dig den där extra farten när du står på startlinjen och vilka kläder som håller dig lagom varm under ett lopp. Vill du ha andra roliga prylar under dina förberedelser eller energi under loppet hjälper vi dig med det också såklart. I alla våra butiker finns experthjälp för att du ska hitta det du söker för att få den extra skjutsen lagom till dagen loppet springs, välkommen!