Varje dag är en ny dag att komma igång med löparträning, ta på dig löparskorna och börja springa. Men är det verkligen så enkelt? Nej inte för alla. Visst kan det vara lite motigt att ge sig ut där i början, det vill vi ändra på!
För att få en riktigt bra motivationsboost får du här ett gäng tips som hjälper dig att komma i gång med löpningen! Kanske är det någon punkt på listan som verkligen får dig att bli peppad eller så får du testa några stycken och ge det hela lite tid. När du väl är igång, då är det riktigt härligt.
Sätt dig ned på söndagskvällen och skriv in i kalendern när och vad du ska träna den kommande veckan. För att öka chansen att träningen blir av är det smart att även planera detaljerna runt omkring. Ska du träna på morgonen, lägg fram träningskläder kvällen innan. Ska du träna på eftermiddagen, ha ett mellanmål förberett så du har ork att träna. Är det möjligt att ta med löparkläderna till jobbet och springa på lunshrasten eller på väg hem från jobbet? Planering är A och O.
Löpning behöver inte betyda blodsmak i munnen, försök istället att se din träning som värdefull egentid, en investering i dig själv och ditt välmående. En stund då du kan rensa huvudet, lyssna på musik eller bara uppleva naturen. Hur gillar du att springa? Tillsammans med andra eller själv? I skogen eller i stan? Med eller utan löparklocka? Med ett tydligt mål eller efter känsla? Eller gillar du variationen? Hitta ditt sätt så ökar chanserna till att du springer regelbundet.
Med ett träningsprogram kan du enklare visualisera vad du ska träna och det är också svårare att skippa ett pass. Sätt upp rimliga målsättningar och gör ett mer eller mindre avancerat träningsprogram efter det, det kan handla om allt från specifika pass som ska göras vissa dagar och tider till att ta dig ut i spåret två gånger i veckan. Att dessutom följa upp och checka av är en bra sporre framåt, har du klarat ditt mål två veckor kan du inte skippa passet vecka tre. Ta hjälp av din pulsklocka, googla fram ett gratis träningspass utifrån din nivå och dina mål eller kontakta en löpcoach som planerar utifrån din erfarenhet, dina målsättningar och din vardag.
Om du tycker att det känns för tufft att ta dig ut till löpspåret – förhandla med dig själv, ge löpningen 10 minuter. Oftast har du då kommit in i "andra andningen" och det känns lättare. Öka sen tiden med 5 minuter i taget. Sätt upp realistiska delmål som du lättare når. Sätter du för tuffa mål direkt är risken stor att du ger upp. För dig som är nybörjare är det viktigt att successivt trappa upp träningen för en skadefri löpning, så du behöver inte känna stress med att löpträningen ska vara tuff med en gång.
Ett vanligt hinder eller misstag är löparkläderna. Bomull i löpargarderoben går helt bort, med 100% bomull är du varm från start men blir svettig, tung och kall inom kort och det blir inte alla lika behagligt som när du använder riktiga funktionsmaterial, som håller dig torr och sval närmast kroppen. Är det kallt så ta på en vindjacka, mössa och vantar. Läs mer om kläder för vårens löprundor, för vinterlöpning eller höstens löpning beroende på årstid. Hur ytligt det än låter kan nya snygga, sköna löparkläder dessutom ge mer lust att ge sig ut. Kanske för att du känner dig snygg, för att rätt material ger dig förutsättningarna att prestera bättre eller en kombination?
Ett bra och underskattat sätt att komma igång med löpning är att varva promenad med jogging, progging. Många känner kanske "att löpning inte är något för mig" och att man får ont i benen, knän m.m. Om du varvar att gå i cirka 1 minut och sen jogga i 1 minut, är det ett mycket skonsammare sätt att träna än att köra igång med löpning på en gång. Efter ett tag kan du öka tiden som du joggar/springer.
Bli inte rädd för ordet intervaller. Att variera löpningen med intervaller är ett bra tips på hur du förbättrar din kondition över tid och därmed upplever löpning lite lättare. Spring i snabbare tempo kortare sträckor i kombination med längre och lugnare. Många upplever även att det är enklare att motivera sig när man endast ska fram till lyktstolpen än om man har fem kilometer konstant löpning kvar.
Det tar ett par veckor/månader innan löpningen känns som en naturlig del av ditt liv. Därför behöver du vara lite finurlig. Transportlöpning eller ärendelöpning är två sätt. Spring t ex hem från jobbet eller se till att ditt löppass har ett uppdrag/ärende. Slå två flugor i en smäll!
Lika viktigt som att utmana sig själv är det att vara realistisk. Planera in ett bonuspass i veckan. Ibland är livet hektiskt och om du inte klarar alla träningspass du planerat kan du känna missnöje. Fokusera på det du gjort och inte på det du inte hunnit med.
Ingen barnvakt? Låt barnen cykla medan du springer. Inte tid? Spring 10 minuter det snabbaste du orkar. Dåligt väder? Se till att du har löpkläder för alla temperaturer och väder. Lite hungrig? Se till att snabba bra mellanmål färdiga. Låt inte onödiga undanflykter stoppa din löpning.
Bra löparskor, uppvärmning och skonsam start. Tre enkla men smarta saker att ta till för att minska risken för skador i början av din löpkarriär. Läs mer om vilka löparskor som passar dig eller se mer information om hur en löpanalys på Intersport går till.
När, hur och om man får håll är högst individuellt och kan även variera från dag till dag på samma person. Men visst kan det få förödande konsekvenser för pågående löprunda eller lusten på att ge sig ut igen. Att få håll under passet är aldrig roligt, testa våra tips för att undvika:
Det är lättare att motivera sig om man är fler som springer tillsammans, kanske kan du få med dig en kompis som har samma ambitioner så att ni kan pusha varandra. Bestäm en tid varje vecka när ni ska träna tillsammans. Det är mycket lättare om ni är två eller flera, motiverar varandra och de dagar man inte riktigt känner för att ge sig ut får man pepp av sin vän. Annars finns det lokala klubbar eller föreningar som du kan springa med.
Att byta miljö och upptäcka nya saker under löprundan ger inte samma känsla av att springa samma rundan idag igen. Är du van att springa i skogen, spring i stan. Testa på att springa på stranden, på en allmän löparbana eller på en vacker äng.
Förutom att byta miljö kan du också byta inriktning på din löpning lite. Till exempel testa på traillöpning, köra ett lagom hårt intervallpass, kombinera löpning med ett par block styrka, spring långsammare men lite längre eller en kortare och lite snabbare runda.
Med ett lopp i sikte har du något specifikt att träna inför och en bra morot på lite längre sikt att ge dig ut och mata på. Har du dessutom ett mål på loppet kan du pusha dig själv ytterligare för att ta steg i rätt riktning.
Att hitta en målsättning med löpningen kan göra det enklare att fullfölja de inplanerade passen, förslag på mål kan vara:
Att springa i gamla löparskor eller skor som inte riktigt passar dina fötter och ditt löpsteg kan på flera sätt ställa till det. Du kan få onödiga skador eller få ont när du är ute och springer. I rätt löparskor, anpassade för dig får du ut maximalt av din löpning och det kommer både kännas roligare och mer utvecklande att löpträna. Med en löpanalys i någon av våra butiker får du garanterat rätt sko.
Att sätta sig in i en riktigt spännande ljudbok eller en bra podcast som du bara lyssnar på under löprundorna kan ge ett riktigt bra sug för att ta sig ut.
Känslan efter en löprunda är obeskrivligt härlig och en minst sagt motiverande tanke att ta till om löparsuget sviktar. För att lättare visualisera och verkligen känna sig in i den är det smart att dokumentera den. En selfie med ett utmattat men lyckligt ansikte, en kort video från den goda frukosten från eller en bild från det svalkande badet som avslutade rundan.
Att springa kräver inte särskilt mycket mer utrustning än ett par bra löparskor. Det finns dock några prylar som kan göra springturen både roligare och bekvämare. Kanske gör de dig till och med till en snabbare och bättre löpare!
Är du på jakt efter nya skor, löparkläder eller andra tillbehör för löpning är du alltid välkommen till Intersport. Vår e-handel såväl som våra butiker är utrustade med allt du behöver i löpväg, välkommen!