1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Spring med pulsklocka

Vilken pulsklocka ska jag välja? Varför är det bra att mäta puls? Hur kan jag springa med min pulsklocka? Vi ger dig svaren.

Löpning med träningsklocka för dam

Träna och spring med pulsklocka

Att hålla koll på din puls under träning, löpning och andra aktiviteter har flera fördelar. Här redogör vi vad puls är, varför du ska mäta puls, och vilka faktorer som kan påverka din puls samt hur du mest effektivt kan springa med din pulsklocka.

Vad är puls?

Definitionen av puls är antalet hjärtslag per minut. De två vanligaste sätten för att beskriva pulsen är som slag per minut och som procent av din individuella max puls. Pulsen är ett användbart verktyg om du vill ta reda på mer om din sportprestation. När du tränar med pulsmätare kommer du att kunna mäta och kontrollera träningsintensiteten i realtid.

Fördelar med pulsmätning

Här är de främsta fördelarna med att träna, löpa och sporta med en pulsklocka:

Få tips på hur du springer med pulsklocka i Löparskolan - Spring med Intersport.

Mät din puls

I träningssammanhang är det vanligast att mäta pulsen på två olika sätt. Det ena sättet är att använda en pulsklocka med ett bröstbälte som mäter hjärtats EKG. I detta fall innebär pulsmätning att man mäter hjärtats elektriska aktivitet.

Det andra sättet är att mäta pulsen optiskt via pulsådrorna, exempelvis genom pulsmätning på handleden. I detta fall mäts den faktiska pulseringen som bildas av hjärtats slag, det vill säga pulsen.

Din puls - ditt personliga träningsvärde

Även om pulsen kan ge en bra uppfattning om din ansträngning, är det bra att veta att flera olika faktorer påverkar den. Dessa faktorer är exempelvis:

Tips hur du kan använda din pulsklocka

Hitta rätt pulsklocka och träningsklocka

Få koll på din prestation, mät dina resultat och sätt upp nya mål med senaste innovationen. Det finns både enklare klockor för tidtagning, stegräknare, aktivitetsarmband och mer avancerade gps- och pulsklockor. Vilken klocka du ska välja beror på hur du vill träna och vad du vill mäta.

Pulsklocka

En löparklocka har för det mesta en integrerad GPS och pulsmätare. Med en avancerad klocka kan du få ut flera olika värden, mäta sträckor, jämföra tider och se hur pulsen utvecklas. Det finns även tester som klockan kan göra. Utmana dig själv, pressa upp pulsen och låt dig motiveras av resultaten. Du har din personliga tränare med dig hela tiden.

Oavsett om du tränar för att må bra i din vardag eller satsar målmedvetet för en tävling har du stor nytta av en pulsklocka. Du får omedelbart svar på hur kroppen mår och kan enkelt lägga upp träningen så att du når den utveckling du önskar.

GPS-klocka

Med en gps kan du se hur länge du varit ute, få en bra överblick över var du har gått eller sprungit och stämma av kilometertider. Att få koll på distans och medelhastighet kan vara en bra morot för att förbättra tempo och uthållighet med mera under din runda. Sätt upp nya mål och mät enkelt av hur du utvecklas och närmar dig målet genom datan på din pulsklocka.

Stegräknare

En stegräknare är ett träningsredskap som tar tiden, räknar dina steg och ger en uppskattning om hur långt du gått eller sprungit. De flesta pulsklockor har inbyggd stegräknare och redovisar hur många steg du tar under din runda eller hela dagen om klockan är på. Ett bra mål för en aktiv livsstil är att få in 10000 steg om dagen vilket är en rekommendation från Världshälsoorganisationen.

Kroppen har sin egen rytm och håller takten lika skickligt som en metronom, det vet alla som springer till musik. När kroppen blir trött blir också takten långsammare men genom att arbeta med stegfrekvensen kan du få ett effektivare steg och orka hålla farten även under längre distanser.

Har du en låg stegfrekvens innebär det att du behöver ta längre steg för att hålla tempot och blir därför snabbare trött i benen. Kortare steg och en högre stegfrekvens kräver däremot mindre energi och hjälper dig att hålla tempot genom hela tävlingen. Långdistanslöpare på elitnivå brukar ligga på en frekvens på 180 steg per minut. Genom att testa dig med en pulsklocka eller stegräknare kan du hitta din egen optimala frekvens och nå dina mål lättare. Korta, snabba och lätta steg leder både till ökad stegfrekvens och mindre stötverkan på kroppen, vilket i sin tur minskar risken för skador.

Rätt träning och återhämtning

Det är inte säkert att hård träning med hög puls ger de resultat du önskar. Återhämtning och vila är lika viktigt som träning om du vill att kroppen ska bli uthållig och må bra.

Med pulsklockan kan du följa kroppens återhämtning direkt efter ett träningspass och även följa hur återhämtningen ser ut över en längre tid, till exempel efter sjukdom. På så sätt kan du lägga upp träningen med de intervall och den intensitet som passar din kropp och nuvarande kondition. Genom att mäta syreupptag, energiåtgång, uthållighet och puls ser du hur utvecklingen går och det blir enklare att sätt upp tydliga mål.

Pulsklocka online

Har du ännu inte köpt en pulsklocka kanske dessa idéer på effektiv träning med klocka gav dig mer inspiration att faktiskt investera i en. Med informationen ovan har du bättre förutsättningar att hitta en modell som passar dig och din träning. Du väljer själv hur avancerad klocka som behövs för dina träningsbehov.

Behöver du mer råd och hjälp att hitta ditt aktivitetsarmband eller pulsklocka är du välkommen in till någon av våra butiker eller chatta med någon av våra experter online för att få svar på dina frågor inför köp. På Intersport finns pulsklockor från olika varumärken, olika färger, med olika funktioner samt olika dyra och mer prisvärda pulsklockor.