1–4 ARBETSDAGAR
FRI FRAKT & FRIA RETURER TILL BUTIK
ÖPPET KÖP I 365 DAGAR

Vilken utrustning behövs i hockey?

Vilken hockeyutrustning behövs och vad ska en tänka på när en väljer grejer. Vi ger dig råd och en expert inom hockey svarar på de vanligaste frågorna.

Kille tar på sig hockeyskydd

Vad du behöver för hockeymatch och hockeyträning

Nu peppar vi inför en ny hockeysäsong och är redo att ta oss an tuffa träningar, adrenalinrus och segrar. Hockeybagen är ofta fullpackad med all utrustning och alla hockeyskydd. För den som inte är så insatt i djungeln av hockeyutrustning vill vi klargöra vad skydden gör och vad som är viktigt att tänka på när de provas ut.

En generell del att tänka på gällande samtliga skydd är att byta ut dem om de går sönder. En hjälm med en spricka eller benskydd med trasiga remmar kan både påverka din åkning men framförallt även hur väl du blir skyddad.

Hockeyhjälm

Hockeyhjälmen måste nog ändå ses som det viktigaste skyddet på isen! Hjälmen ska vara godkänd och CE-märkt, vara anpassad till ditt huvud och givetvis inställd på korrekt sätt för att sitta skönt under åkningen. När hjälmen ställs in ska den sitta ungefär en centimeter ovanför ögonbrynen, sitta tätt omsluten runt huvudet för att inte kunna förflytta sig och ha hakan ordentligt på plats i hakkoppen. 

Kontrollera hjälmen regelbundet, finns det sprickor bör den bytas ut direkt för att ge fortsatt samma skydd. Det är inte bara sprickor som är ett tecken på att det finns behov av en ny hjälm, har den tappat sin glans och är matt och repig är det snart dags för en ny.

Hockeyhandskar

Om, för att inte säga när, man faller mot isen är det skönt att ta emot med ett par hockeyhandskar. Det finns ett par saker att tänka på vid utprovning, hockeyhandskarnas storlek, rörlighet och ytan de skyddar.

Önskad storlek på handskarna är individuellt, en del önskar en tightare modell och andra en mer löst sittande handske. Tänk dock på att inte ha en för löst sittande handske, då är risken stor att den tappar passformen. För att inte begränsas vid skott och puckföring är rörligheten viktig. Känns efter så att det finns god flexibilitet och rörlighet i såväl handled som för dina fingrar, rekommendation är att ha en liten bit kvar till fingrarna, dock max en centimeter för att ge skydd mot slag. Det sista som är viktigt att tänka på när handskarna provas ut är att ha med dig armbågsskyddet. Handskarna ska nämligen överlappa mot armbågsskyddet för att ge maximalt skydd.

Armbågsskydd

Ett armbågsskydd ska vara smidigt, följsamt och flexibelt. Det ska sitta mitt på armbågen och sitta ordentligt på plats så det inte rör sig under spel. En hockeyspelare böjer och rör på armbågsleden i stort sett hela tiden, armbågsskyddet får aldrig hindra rörelseförmågan på isen utan enkelt följa armrörelserna. En ytterligare aspekt som kan påverka rörelseförmågan är skyddets storlek, ett för stort eller för litet skydd. 

Armbågsskyddet för en hockeyspelare bör täcka hela ytan mellan handske och axelskydd och täcker förutom armbågen även biceps och underarm.

Axelskydd

Ju högre nivå det spelas på desto mer kroppskontakt förekommer och stundtals kan spelet bli rätt tufft på isen. Även en och annan hårt slagen puck och hockeyklubba är vanligt förekommande. Ett axelskydd, eller skulderskydd som det även kallas, är därför viktigt. Skyddet täcker större delen av överkroppen och består av axelkåpor, ryggskydd och extra förstärkning vid bröstben, nyckelben och biceps.

Skydden är idag i lätta men mycket tåliga material som skyddar samtidigt som de inte känns klumpiga eller som en extra tyngd för spelaren som är i ständig rörelse. Axelkåporna på skyddet ska sitta ordentligt över hela axeln och överlappa mot armbågsskyddet.

Benskydd för hockey

På rinken utsätts benen för diverse slag från klubbor, hårda puckar, skridskoskenor och tacklingar. Ishockeybenskydd ska sitta tight mot smalben och knä men samtidigt tillåta de aktiva rörelserna i knäna som en hockeyspelare gör.

Som för de flesta skydd är det även för benskyddet a och o med rätt storlek och passform. Om du har ett benskydd som är för långt begränsas rörligheten i fotlederna vilket påverkar ditt rörelsemönster och möjlighet att fort ta dig fram på isen markant. Ett bra tips är därför att prova benskydden med skridskorna på så att du vet att de inte går i varandra.

Halsskydd

Förutom skridskor, hjälm och handskar återstår egentligen bara ett skydd för att vara redo för skridskoskola eller hockeyträning; ett halsskydd. Skyddet är ett obligatoriskt skydd och har varit så sedan 1996 efter att tragiska olyckor skett. Halsskyddet kan vara en riktig livräddare om en skridsko eller hårt slagen puck träffar halsen utan skydd.

Skyddet finns både i modell som justeras med kardborreband i nacken eller mer stabila skydd där man med hjälp av band som armarna förs in i hålls på plats. På vissa skydd finns möjlighet att justera på båda vis.

Hockeyklubba

Att välja rätt hockeyklubba kan vara väldigt svårt i en djungel av modeller, flex, vinklingar och längder. En hockeyklubba som är anpassad för din kroppslängd, handstorlek och armstyrka gör det enklare att lära sig passa, skjuta och dribbla snabbare.

Ett bra tips för att hitta rätt längd på hockeyklubban är att den på ett ungefär ska räcka till nästippen om du står utan skridskor. Klubbans flex, som är detsamma som dess hårdhet, anpassas efter hur stark spelaren är. Ju styvare klubba, desto starkare spelare krävs.

Hockeyskridskor

Att spela ishockey utan skridskor är en stor utmaning. Men det gäller inte bara att ha ett par skridskor, de ska varar rätt passform, storlek och anpassad efter spelarens vikt och styrka. Välslipade skridskor gör att åkningen blir roligare och att du inte behöver vara rädd att slita på stålet.

En skridsko ska ha så mycket kontakt som möjligt med foten samtidigt som det ska finnas plats för viss rörlighet. För att hitta rätt storlek är ett bra tips att ta ut innersulan och mäta den mot foten. En vanlig sko ska ha en innersula motsvarande 10-15 mm större än foten, en skridsko får vara max 8-10 mm större än foten.

Rekommendationer gällande hockeyskydd

Tänk på att hur en hockeyutrustning ska sitta alltid är individuellt och att känslan är viktig, Därmed är alla tips enbart rekommendationer. Tänk också på att skydd tappar sin funktion om/när de går sönder.

Tips från experterna inom hockey

Vad ska man tänka på när man köper hockeyutrustning till barn? Vad ska man tänka på när man letar skridskor och hockeyklubba? Vilket skydd är viktigast att satsa på? Vi har frågat experten vad man ska tänka på inför hockeysäsongen!

Vilket är det vanligaste felet juniorer gör när de köper hockeyutrustning?

– De köper onödigt dyra grejor. En tolvåring behöver inte alla toppmodeller som finns.

Vad får man för pengarna när man köper en dyrare klubba?

– En skönare känsla att spela med. Materialet är finare och klubban är bättre balanserad. Däremot behöver hållbarheten inte alltid vara så mycket bättre. Faktum är att man kan få mer hållbarhet – med stryktålig glasfiber – om man går ner en prisklass.

Vad ska man tänka på när man letar skridskor?

– Storleken på en skridsko är A och O. Har du fel storlek blir ingenting bra. När det gäller passformen finns det olika läster; där tittar man lite på hur foten ser ut och vad kunden tycker är bra. I många fall vet inte kunden hur han eller hon åker, så jag brukar utgå ifrån att det inte kan bli fel så länge skridskon har rätt storlek och sitter bra på foten.

… och när man är på jakt efter en hockeyklubba?

– Det viktiga är att hitta en klubb med rätt ”flex” som passar individen. Klubbor har lite med längd och kroppsstorlek att göra. Ska man få ut maximalt bör klubban varken vara för styv eller för mjuk.

Vilket skydd är viktigast att satsa på?

– Alla skydd är väldigt viktiga men får jag bara säga ett; En bra hjälm – med tanke på alla otäcka skador i dag. Storlek och passform är två nyckelaspekter. Generellt säljs det alldeles för många stora hjälmar. Ju dyrare hjälmen blir, desto mer skydd har du i den.

Vad beträffar byxor, kan för stora byxor hämma rörligheten?

– Ja. Om det är för stort och för långt blir det bara klumpigt. Är man lite yngre och har fullt upp med att lära sig åka skridskor så kan en för stor byxa göra att det blir svårt att röra sig. Lite som att ge sig ut och springa i ett par tights kontra en stor joggingbyxa.

Vilka är de hetaste utrustningsnyheterna inför kommande säsong?

– Bauer och CCM lanserar nya skridskolinjer; ett nytänk på materialet gör att skridskon ska sitta bättre runt foten. Dessutom dyker det upp allt fler modeller med rotationsskydd i hjälmar. Detta börjar bli mer standard än undantag.