Vilka fotbollsskor passar mig?
Dags att köpa ett par nya fotbollsskor!? Känslan att öppna kartongen, sticka i foten och knyta åt. Den känslan är oslagbar. Känslan att äntra planen, börja springa och känna sig ostoppbar är om möjligt ännu bättre. Men vad ska du då tänka på när du köper nya fotbollsskor? Hur ska de sitta? Vilket material och storlek ska du välja och vad skiljer dyra från billiga fotbollsskor? Vi har svaren!
Hur ska fotbollsskorna sitta?
Givetvis får fotbollsskorna inte göra ont eller hämma ditt spel men de ska sitta väldigt tight för att hålla passformen. Främst är det skons främre del som ska vara tight, framfoten och över vristen. En kvalitativ sko mjuknar något med tiden och formar sig efter din fot och skapar en bra passform och sitter som en fotbollssko ska.
Storlek på fotbollsskor
Vikta tår, blå naglar och smärtsamma skavsår ska givetvis inte vara en del av att köpa nya fotbollsskor. Men! Ett misstag som är väldigt vanligt och som väldigt många gör, både när de köper fotbollsskor till sina barn och till sig själva, är att köpa för stora fotbollsskor.
Att tänka på när du provar fotbollsskor
Två saker som är värda att tänka på när fotbollsskorna provas ut är att fötterna svullnar vid spel samt att fotbollsstrumpor är tjockare än vanliga strumpor. En fotbollssko som sitter tight på en kall fot med en vanlig strumpa blir mest troligt en plåga när fötterna blir varma vid spel och fotbollsstrumporna ska på. Prova gärna fotbollsskorna med ett par fotbollsstrumpor och tänk på att det ska finnas lite extra plats för när fötterna svullnar.
Läs mer: att tänka på när du väljer dobbar och fotbollsskor för underlaget.
2499 krExkluderad från rabatter
2599 krExkluderad från rabatter
Hur länge håller fotbollsskor?
hur länge ett par fotbollsskor håller är personligt. Beroende på hur mycket du spelar, hur du spelar och hur bra du vårdar dem. De generella riktlinjerna brukar säga att en fotbollssko håller upp till två säsonger eller cirka ett år. För barn kan det gå snabbt tills att fotbollsskorna är för små och då kan de behövas bytas snabbare än så.
5 tips för att vårda dina fotbollsskor
Oavsett om dina skor är tillverkade av naturmaterial eller inte så tjänar du på att sköta om dem för att få ut maximal prestation och livslängd! Här kommer våra fem bästa tips för att vårda dina fotbollsskor för att förlänga hållbarheten och få skorna att slitas mindre.
- Hur tråkigt det än låter så är det väldigt värdefullt att rengöra fotbollsskorna efter varje match eller träning. Det behöver inte vara väldigt noggrant men så det inte är allt för mycket smuts eller annat på dem. Att tvätta fotbollsskor i tvättmaskin är en riktigt dålig idé som dessutom innebär att reklamationsrätten försvinner. Hur tvättar man fotbollsskor, då? Torka med en fuktig trasa och låt de torka. Läs mer i vår guide om skovård.
- Låt skorna torka helt mellan de används. Du bör undvika att ha fotbollsskorna i torkskåp, på eller under element då det torkar ut materialet i skon. Låt skorna självtorka, gärna stoppade med tidningspapper som hjälper till att ta bort fukten.
- Om du tränar mycket, 4–5 gånger i veckan tjänar du på att ha två par skor att byta mellan. Detta med främsta anledning att de ska hinna torka mellan gångerna de används. Både från svett och väta utifrån. När skorna hinner torka håller de betydligt längre.
- Ett bra tips som ofta används vid andra skor där passformen är viktig är skoblocken. Att använda skoblock även till fotbollsskorna är väldigt bra för att få passformen att hålla längre.
- För den som på avancerad nivå vill värna om hållbarheten är det en god idé att behandla fotbollsskor i skinn med med skofett efter varje pass. Då håller sig skorna mjuka och smidiga längre. Om du inte mäktar med att smörja dem efter varje pass kan det vara en god investering för skorna att göra då och då.
Skillnaden på dyra och billiga fotbollsskor?
Att det finns en mängd olika modeller, färger och märken på fotbollsskor har inte undgått någon. Det finns flera prisklasser på fotbollsskor. Detta då det skiljer sig i material. Prestandan mäts på en skala mellan 1-5. De skor som ligger högst i skalan är dyrare och bättre. De dyrare skorna sitter oftast bättre på foten vilket resulterar i bättre bollkontakt och en skönare känsla. Prata med personalen i någon av våra butiker eller gör research på vår sajt så att du hittar den fotbollssko som passar dig eller ditt barn allra bäst.
Fotbollsskor till barn
Att hitta rätt fotbollsskor till barnen är jätteviktigt, under utvecklingsfasen är bra utrustning a och o. Och för utrustning inom fotbollen är det främst fokus på fotbollsskorna.
När vi pratar om fotbollsskor i barnstorlek är det främst de yngre barnen vi har i åtanke. Från cirka 12-14 års ålder, lite beroende på skostorlek, nivå och erfarenhet, kan barnen med fördel använda skor anpassade för vuxen. Kom ihåg att det för många barn och unga är en stor del vilken färg, modell och märke som gäller just nu, ta besluten tillsammans med den som ska använda dem.
Sulor i fotbollsskor?
Med en sula anpassad för fotbollsskor får du en bättre dämpning i häl och framfot samt mer stöd för hålfoten. Till skillnad från dina löparskor har du i fotbollsskorna varken inbyggt stöd eller dämpning vilket innebär en större påfrestning för foten. Med inläggssulor upplevs ofta en större komfort och du kan minska risken för skador på fotbollsplan.
Vilka inläggssulor ska jag välja?
Ett extra stöd för hålfoten rekommenderas ofta för de flesta typer av fötter. Dock är det viktigt att erhålla ett dynamiskt stöd och tänka på att viss rörelse här är en del av den naturliga rörelsen i foten som du vill bevara. Det är alltså viktigt att välja en sula som följer den naturliga rörelsen för såväl den belastade som obelastade foten.
Dessutom är en så tunn sula som möjligt ofta en bra utgångspunkt. Detta då en fotbollssko ska sitta tight och du bevarar som mest kontroll och passform med en minimalistisk och tunn sula. En tunn sula anpassad för snabba sporter på hårda underlag ger dynamiskt hålfotsstöd och extra dämpning under hälen.
Fotbollsstrumpor
För hög komfort på fotbollsplanen är även en bra fotbollsstrumpa viktigt. Fotbollsstrumpan ger bra stabilitet och grepp i skon, de håller benskydden på plats och gör med sina färger tydlighet i vilket lag en tillhör. Det finns idag en mängd olika typer av fotbollsstrumpor, t.ex extra greppkuddar, extra långa, utan fot, med kompression. Du kanske också sett att vissa fotbollsspelare klipper hål i sina fotbollsstrumpor, detta är för att få extra grepp och inte glida runt i skon. Vilka fotbollsstrumpor passar dig? Prova dig fram för att hitta din favorit.
(7)
129 krExkluderad från rabatter
(5)
129 krExkluderad från rabatter
(18)
129 krExkluderad från rabatter
(10)
129 krExkluderad från rabatter
Vanligaste missarna!
För att välja rätt är det smart att veta om de vanligaste misstagen och vad du kan göra för att undvika dem.
- Fel dobbar för underlaget. Utgå från vilket underlag du eller ditt barn ska spela på. Det är avgörande för vilken typ av fotbollssko du ska köpa.
- För stora fotbollsskor. Ofta behöver du gå upp en halvstorlek när det kommer till fotbollsskor. Tänk på att de ska sitta tight utan att givetvis göra ont när de provas ut (prova med fotbollsstrumpor!).
- Fel prisklass. Spelas det mycket och det verkligen satsas på fotbollen är det väl värt att investera lite extra i ett par bra skor, det får du igen när det kommer till material, hållbarhet och komfort. Spelas det däremot inte så mycket, du eller ditt barn kanske är nybörjare funkar det precis lika bra med en billigare fotbollssko.
Fotbollsskor - hur såg de ut förr?
Att säga att evolutionen har gått framåt när det kommer till fotbollsskor är en stark underdrift. Hur ser då historien ut för fotbollsskorna?
- Det är ungefär 500 år sedan de första fotbollsskorna tillverkades. Länge var de inriktade på att skydda foten och det var först väldigt långt senare som den första lågt skurna fotbollsskon dök upp på marknaden.
- Den engelske kungen Henry VIII var fotbollsintresserad till den grad att han lät beställa ett par speciella fotbollsskor av sin personliga skomakare. Året var 1526 och de läderskor kungen fick hade en ansenlig vikt.
- På 1800-talet började allt fler spela fotboll på fritiden, med lag som representerade antingen spelarnas hembyar eller de fabriker som de jobbade på. Nu spelade de i tunga, hårda arbetsskor med en tåhätta och spikförsedd sula.
- Fotbollen utvecklades snabbt under 1800-talet och skorna förfinades gradvis. Tåhättan försvann och de fick rundade dobbar. Det var fortfarande rejäla skodon som gick ovanför ankeln. De var gjorda av tjockt läder och vägde ett halvt kilo styck – och dubbelt så mycket om det var blött på planen.
- I början av 1900-talet började det komma företag som specialiserade sig på fotbollsskor. 1924 började de tyska bröderna Dassler tillverka fotbollsskor, vilket så småningom utvecklades till varsitt företag för bröderna: Adidas respektive Puma. Nu kom en helt ny funktion i skorna: utbytbara dobbar, så att spelarna själva kunde välja längd beroende på underlaget.
- Efter andra världskriget började det komma lättare skor som var anpassade för att man skulle kunna kontrollera bollen och skjuta bättre, istället för att i första hand skydda fötter och vrister. I takt med att det blev billigare att flyga arrangerades det fler internationella möten, vilket också gjorde att det passade bra med lätt utrustning.
- Adidas stora genombrott kom i VM 1954, när Tyskland skulle möta Ungern i finalen. Tyskland sågs som en klar underdog och utgången ansågs given. Matchen spelades på en mycket vattensjuk plan, men med sina moderna fotbollsskor kunde tyskarna spela på som vanligt medan de ungerska spelarna hade stora problem. Tyskland tog hem segern med 3–2.
- Ett stort steg i designen togs i början av 60-talet, när den första lågt skurna fotbollsskon såg dagens ljus. Plötsligt kunde spelarna röra sig mycket lättare. På 70-talet började spelare sponsras och skriva avtal med enskilda tillverkare. Skorna blev allt lättare och mer färgglada – vid den här tiden dyker den första vita fotbollsskon upp.
- Den största innovationen under de senare decennierna utvecklades på 80-talet av den forne storspelaren Craig Johnston: Predator, som började tillverkas av Adidas på 90-talet. Den här modellen innebar bättre kontroll vid både löpning och skott. Den var designad så att en större yta än tidigare kom i kontakt med bollen vid skottet, och hade dessutom speciella ”kraft-” och ”skruvzoner” så att man kunde få maximal effekt.
- På 90-talet utvecklades inte minst sulorna, så att spelaren kunde få ytterligare förbättrad rörlighet. 1998 kom Nike in på fotbollsskoarenan med sin Mercurial-modell. Den 200 gram tunga (lätta) skon blev genast mäkta populär.
Fotbollsskor online och i butik
Varmt välkommen in till någon av våra butiker när du vill köpa fotbollsskor. Du får hjälp och råd från våra experter i butik för att hitta rätt fotbollsskor. Du kan även köpa fotbollsskor online på intersport.se. Vi har fotbollsskor från marknadens stora märken som Nike, adidas och Puma m.fl..