Att ge sig ut på cykeln har många fördelar. Det är en skonsam träningsform som ger bra träning, håller dig i form, ger massa frisk luft och håller dig frisk. Att du dessutom kan variera din cykling i mängder och anpassa den efter din nivå, ambition och målsättning är ytterligare fördelar. Det finns mängder av roliga, utmanande och effektiva sätt att träna med hjälp av cykel, vilken passar dig bäst?
Att mata mil efter mil kan för vissa verka som rena idiotin, fullständig frihetskänsla för andra. För att du ska orka cykla länge är en riktigt racercykel eller landsvägscykel, i lagom storlek och rätt inställd, en viktig investering (hyr eller låna av en kompis de första gångerna innan du vet att du gillar det och lägger pengar på din egen). Därefter är det egentligen bara att ge dig ut, tänk dock på att planera vilken väg du ska ta innan du ger dig iväg, fyll på med energi och var försiktig i trafiken. När du väl är ute är det bra att fästa blicken några meter framför dig, se upp för stena och ojämnheter i vägen och slappna av i axlar och armar (det är främst benen som ska göra jobbet). För en mer stabil cykling även när du ställer dig upp i pedalerna är det viktigt att ha en låg tyngdpunkt och behålla rumpan stadigt strax över sadeln.
En del grejer är livsviktiga från början, andra är väl värt att införskaffa när du fastnat (vilket du mest troligt kommer göra!) för träningsformen cykel. Här är utrustningen du inte vill missa:
För den som gillar adrenalinkickar och nya utmaningar är MTB en träningsform som vuxit sig allt större de senaste åren. Dock är den, som många tror, inte bara för våghalsar utan även för den som vill få bra och varierande cykelträning. Grusvägar, ojämn terräng, branta backar och smala stigar kan se härligt och mysigt ut, och det är det. Dock är det dessutom även en förvånansvärt, ansträngande träningsform på cykel. För att bli bra på mountainbike handlar det mycket om mod och att våga träna upp erfarenheten på nya underlag och inför nya utmaningar. Ett bra tips är att hitt en kortare runda som innehåller flera av de moment du vill utvecklas inom (t.ex. branter, stigningar och olika underlag) och så kör du samma bana flera varv. Nyfiket och säkert i början följt av snabbare och snabbare tempo. Riktigt kul, utvecklande och jobbigt.
För att effektivisera och underlätta cykelturen på en mountainbike är det viktigt att hitta rätt teknik beroende på var du är. Här kommer ett gäng goda råd.
Vill du få upp flåset riktigt ordentligt, öka pulsen till max och få bättra kondition är intervallträning ett bra inslag i din cykelträning. Här har du verkligen potential att utveckla dig som cyklist, oavsett om du utöver dina intervaller mest cyklar landsväg eller MTB i skogen. Tänk på att värma upp innan du börjar, cirka 20 minuter i lugnt tempo för att sista 10 minuterna öka farten litegrann och komma upp i tempo. Med en bra uppvärmning är kroppen inställd på jobb, du kan få ut mer av din intervallträning och minskar risken för sträckningar och skador. Utgå därefter från ditt mål, vad du vill utveckla under dagens intervallpass:
Glöm heller inte att varva ner efter din intervallträning, 10-15 minuter för att komma ner i puls och återhämta dig en aning.
För att hålla koll på intervallträningen är en cykeldator ett bra tillbehör som bland annat räknar sekunderna åt dig (samt distans, hastighet och kaloriförbrukning mm).
Cykelträning inomhus på en spinningcykel är en träningsform med många år på nacken, effektivt och skonsam konditionsträning som varierar och kan anpassas efter individuell erfarenhet och målsättning. Träningsformen finns i flera olika upplägg på de flesta gym med gruppträning men kan också utövas hemma på motionscykeln framför tvn med en virtuell tränare eller digitalt pass.
Periodiserad träning på cykel bygger har sitt ursprung i konditionsträningen och är ett bra sätt för att effektivt för att träna upp konditionen, ditt hjärta och dina lungor. Träningskonceptet handlar om att nå ett mer långsiktigt mål och olika pass varvas för att optimera din kapacitet och intensitet.
För den som är i startgropen med sin cykelträning är en cykelklubb eller träningsgrupp ett effektivt sätt att snabbt komma in i cykelträningens magi. Vilka är de främsta fördelarna med att vara med i en cykelklubb?
En bra morot är att cykla med en pulsklocka, oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren cyklist. I din pulsklocka kan du se om din träning ligger i nivå med vad du vill uppnå, sätta upp målsättningar och effektivisera din träning. Att du dessutom kan se din förbränning gör det enklare att vet hur mycket du bör få i dig efter ett tufft pass och återhämta dig ordentligt.
Ovan har du fått pass på hur du kan träna med din cykel, nedan får du tips på hur du kan träna utan cykeln men för att blir bättre på cykeln. Perfekt när det inte är säsong eller för att variera sin träning, nyckeln till att lyckas och bli bättre. Tänk på att lägga störst fokus på det du vill bli bra på.
Kanske tränar du för ett cykellopp, vill cykla snabbare i din träning eller bli mer uthållig. Oavsett dina mål är kan du med rätt träning optimera dina prestationer på cykeln. Här får du ett gäng bra tips för att maximera din cykelpotential genom varierad träning. Träna benen, bål, balans, kondition och tips på annat du bör tänka på för att maximera dina möjligheter på cykelsadeln.
Varför är det viktigt med starka ben? Styrketräning för benen är något som är extremt viktigt att få om man vill bli snabbare och hålla sig skadefri på cykeln. Benen är cykelns motor. Här har ni 3 övningar som stärker våra ben och optimerar er cykling.
En starkare bål innebär bättre komfort under cykelrundan och att du inte får lika ont i ryggslutet och sätet. För att orka sitta länge i rätt position så är denna muskelgrupp oerhört viktig.
Att ha bra balans gör att du bättre kan manövrera cykeln och stå emot oväntade situationer. Och även när du tränar upp din balans så stärker du hela kroppen och blir stark i leder och ligament så din kropp klarar tyngre belastningar, tyngre utmaningar och orkar dra på mer under cykelrundan. Här är tre balans övningar jag själv gör för att både stärka upp min kropp och för att hjälpa min balans.
Bästa övningen, jag bara älskar den! Balans, styrka där man får hela kroppen att jobba. Dessutom, jag som gillar även löpning så är den grym även för löpare. Det du gör är att stå på ett ben lutar dig framåt samtidigt som du sträcker ut ena benet i luften. Spänn bålen, jobba med rak rygg och fäll så långt du kan utan att tappa balans.
Här jobbar vi core, balans och axlar. Att vara stark i överkroppen är verkligen en bonus på cykeln. Då man sitter framåt lutad under en längre tid. Gör så här: Stå på ett ben. Benet du står på, motsatt arm pressar du med en hantel/kettlbell. Jobba lika många reps per sida.
Berömda plankan kan göras på massa olika sätt. Sidoplankan är en favorit! Vi stärker både inre och yttre magmuskulaturen, axlar och rygg. Ståendes på armbågen, lite lättare, eller på händer som är en tuffare nivå då vi utmanar balansen lite extra.
Att ha bra kondition säger sig självt när du ska ligga och mata mil efter mil på landsväg men är även viktigt i skog och mark. Ett högintensivt spinningpass, intervaller i löpspåret eller ett svettigt HIIT pass är tre riktigt bra sätt att få upp flåset och förbättra din kondition
Jobba i 4 min på spinning cykel eller på din trainer. Där du cyklar på allt vad du kan jämnt tempo under 4 min här jobbar vi upp vår tröskel ordentligt :D Detta kommer att kännas och ska kännas riktigt utmanande. vila 1-2 min efter sedan upprepar du detta 3 gånger till, så totalt 4 varv.
Här vill vi leka med fart. 1 min maxfart, gå 30 sekunder, 1 min maxfart gå 30 sekunder x 10 varv 2 min maxfart, gå 30 sekunder, 2 min maxfart gå 30 sekunder x 5 varv 1 min maxfart, gå 30 sekunder, 1 min maxfart gå 30 sekunder x 10 varv.
HIIT kombinerar två av de främsta faktorerna för förbättrad kondition; hög intensitet där du når din maximala syreupptagningsförmåga (VO2Max), samt korta intervaller där din kropp klarar av att hålla den höga frekvensen och på så vis utvecklas. Kombinera roliga styrke övningar med pulshöjande cardio övningar jobba ca 8 övningar 20-40 sekunder aktiv på övningarna, vila 10 sekunder x 3-4 varv.
Exempel på hiitövningar:
Vintercyklandet har visserligen ökat i landet, men då handlar det främst om jobbpendlare. Många motionscyklister väljer däremot att ställa in cykeln och göra annat under träningsvintern. Det största felet många motionscyklister gör är att lägga ner cyklingen helt under vintern. Resultatet av det är att du istället får börja om din träning helt och hållet på våren, här tipsen för att hålla igång träningen under vintern.
Det går jättebra att hålla igång cyklingen genom att träna spinning istället. Men se till att spinningpasset är cykelinriktat. Gärna med intervaller som är anpassade efter riktig cykling och wattmätare som håller koll på motståndet. Ett ”aerobicpass” på cykel gör dig inte till en bättre cyklist.
Ett annat tips för den som helst håller sig inomhus under vintern är att gå all in för styrketräningen som maximerar dina resultat på cykeln. Här är ett gäng tips på styrketräning för cyklister som optimerar din cykling.
En del kör cyclocross på vintern, andra nöjer sig med en vanlig cityhybrid. Det viktigaste är att däcken är bredare och försedda med dubbar. Skärmar är viktiga för att minska vätan som stänker, och sist med inte minst – reflexer och cykellampor!
Du som vill få ut mesta möjliga av din cykelträning har stor nytta av en smart cykeldator – både under och efter träningen, när den viktiga återhämtningen sker.
Med hjälp av cykeldatorn kan du planera samt få exakt information om dina träningspass. Vilka funktioner du får beror på vilken cykeldator du väljer. Numera finns en rad olika märken och modeller på marknaden, från en lättanvänd variant för motionären till avancerade satellitstyrda minidatorer för tävlingscyklisten. Vi benar ut nyttan med några av de vanligaste funktionerna.
Om du vill ha en mer allsidig mätare för din träning är en pulsklocka att rekommendera eller att använda som ett komplement till cykeldatorn. I en pulsklocka kan du få mycket av informationen som nämns ovan fast i en klocka runt handleden. Perfekt om du även vill använda den för löpning eller simning eller om du har siktet inställt på ett triathlon.
Nöjer du dig inte med träning på cykel? Idag finns det gott om olika cykellopp. Dessa lopp är olika utmanande, kan genomföras på många olika sätt och kräver olika sorters träning om man går ner på detaljnivå. Oavsett lopp, hur du väljer att lägga upp loppet, hur förberedd du är och vilken målsättningar du har finns det ett par bra träningsips.
Oavsett om du ska ge dig ut i skog och mark eller ta dig an mil efter mil på landsväg står vi redo att hjälpa dig. Vi har lång erfarenhet av cykel och vill ge dig råd och inspiration för att komma igång, hålla motivationen och utvecklas så mycket som möjligt. Om cykeln krånglar står vi också redo att hjälpa dig, i samtliga cykelbutiker erbjuder vi cykelservice.