Allt fler upptäcker glädjen och nyttan med vardagscyklandet. Den som ställer bilen och istället trampar iväg på cykeln kan räkna med ett rejält hälsolyft och klart minskade kostnader. Dessutom vinner både samhälle och miljö på det! Vad behöver du då för att cykelpendla? Vilken cykel för cykelpendling? Måste en gå all in i cykelbyxor och snabba glasögon? Vi hjälper dig med vad du behöver utifrån din nivå. Missa inte vår lista med fördelar längre ner.
Olika cyklar för olika typer av cykelpendling, vilken passar dig bäst?
Om du inte har särskilt lång till jobbet eller kanske inte cyklar hela vägen, kanske till och från bussen eller tåget, klarar de flesta en väg om cirka fem kilometer på vilken cykel som helst. Även om det såklart är både roligare och lättare om man har en bra cykel. Då funkar till exempel en klassisk stadscykel jättebra.
Har du mer än fem kilometer mellan hemmet och jobbet bör man välja cykel med viss noggrannhet. Hybridcyklar är ett bra alternativ, en populär modell som kombinerar fördelarna med en traditionell cykel med en träningscykel och mtb. Vill du få upp farten lite mer är en racercykel nästa steg.
Om du har en bit men kanske inte är i den form du hade behövt för att trampa på av egen kraft hela vägen är elcykeln för dig. Perfekt för den som har väldigt långt eller vill ha lite hjälp på traven.
Vad en ska ha på sig vid cykelpendling finns det inget enkelt eller snabbt svar på, många parametrar spelar in. Hur långt du har till jobbet, hur snabbt du cyklar (och hur svettig du blir), vilken typ av väg du har till jobbet (genom stan eller skogsväg som smutsar ner och kräver mer slitstyrka).
Om du har långt till jobbet lär du trampa på rätt ordentligt för att komma fram innan lunch. Här kommer du mest troligt upp i rätt bra fart och din väg till jobbet liknar mer ett träningspass. Då är funktionsmaterial det du ska utgå ifrån vid val av kläder för cykelpendlingen. Det finns många plagg anpassade för cykling och cykelkläder har förutom god andningsfunktion ofta andra detaljer skapade för mer komfort på sadeln.
Om du har några kilometer förslagsvis på landsväg eller liknande cyklar du kanske i någon form av mellanläge när det kommer till hastighet. Du behöver mest troligt byta om och fräscha till dig när du kommer fram, men kanske inte på den nivå som vi beskrivit ovan. En träningströja och vindjacka avsedd för din cykelpendling i kombination med dina jeans kanske funkar? Eller ett regnställ med andningsfunktion över dina vanliga kläder som skydd.
Om du cyklar i relativt lugnt tempo, kanske genom bostadsområden och på kullersten - ja då kommer du ofta inte upp i den farten att du behöver anpassa din klädsel särskilt mycket. Mest troligt kan du här cykla i vanliga vardagskläder eller dina arbetskläder. En liten necessär nedpackad så du kan fräscha upp dig lite lätt när du kommit fram.
Ofta är det inte helt enkelt att hålla koll på hur jobbigt det är att cykla ett visst antal kilometer? Kanske vet du inte ens hur många kilometer du har från hemmet till jobbet? Att utgå från hur lång tid det tar brukar vara enklare och göra det mentalt enklare att genomföra. Hur lång tid tar det då att cykla? En motionär eller nybörjare på cykel brukar i genomsnitt ligga på en fart om cirka 15-20 km/timmen. Med den farten innebär det att det tar ungefär en timme att cykla 1,5 mil vilket också är värt att komma ihåg motsvarar ungefär 8000 steg. Ska du upp till dina 10 000 steg om dagen har du efter cyklingen till jobbet inte mycket kvar.
Två timmar på cykel varje dag kan för vissa kännas långt, har du inte lika långt tar det givetvis inte så lång tid. 1 mil räknas ta 30-40 minuter och tre kilometer tar ofta inte mer är 10 minuter. Ju mer du cyklar desto mer kan du oftast trycka på vilket gör att du får upp farten en aningen och du kommer fram snabbare. Ytterligare en sak att tänka på är att välja cykel utifrån din väg och dina behov.
Allt fler cyklar till och från jobbet och för att transportera sig ytterligare i vardagen. Och det finns många vinster på många olika områden om fler väljer att cykla. Den oftast vanligaste anledningen till att cykla mer är på grund av hälsan, men det finns även fler anledningar som du kan läsa mer om längre ner.
Länge har vetenskapen kunnat påvisa att människor som rör för lite på sig löper större risk att utveckla hälsoproblem som hjärtsjukdomar, diabetes typ-2 och för tidig död. Ändå finns oroande tecken på att vi rör på oss allt mindre, en oroande ekvation där många skyller på tidsbrist. Det är där cykling kommer in i bilden.
En kvarts miljon har i en brittisk studie svarat på en mängd livsstilsrelaterade frågor, bland annat hur deltagarna tog sig till och från jobbet. Efter fem år kunde forskarna se att de som gick och cyklade erhöll flera hälsofördelar. Forskarna dokumenterade under tiden förekomsten av hjärtsjukdomar, cancer och död. Resultatet att cykla till jobbet var, i jämförelse med bilkörning eller kollektivpendling, förknippat med 41% lägre risk att dö, 52% lägre risk att dö av hjärtsjukdom och 40% lägre risk att dö av cancer samt 46% lägre risk att utveckla hjärtsjukdomar och 45% lägre risk att utveckla någon form av cancer.
Inte nog med ovan nämnda positiva hälsoeffekter, forskning visar även att regelbundet cyklande kan få dig att åldras långsammare och på ett smartare sätt vilket i sin tur höjer livskvaliteten. Forskarna studerade de fysiologiska funktionerna hos mer än 120 motionscyklister i åldrarna 55 till 79 och tittade bl.a. på hjärthälsa, lungkapacitet och kognitiv funktioner men hittade inte många tecken på åldrande.
Ingen anledning att tveka således: att cykla till jobbet är smart. Och inte är det svårt att komma igång heller. Kom in till någon av våra butiker och få hjälp att prova ut- och köp cykel hos oss. Eller ta del av våra guider för att välja rätt cykel för just dig.